Markkinakatsaus: Hyviä ja huonoja puolia

Sijoitusmarkkinoiden vire on pysynyt vahvana, vaikka otsikoissa kauhistellaan Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin toimia. Osakkeiden nousun takana on ensisijaisesti se, että maailman talous ja yritysten tulokset ovat paranemassa. Trump ei nousua hyydytä, sillä hänen politiikassaan on kaksi puolta. Markkinoille tärkeintä ovat elvytys, veroalet ja sääntelyn vähentäminen, jotka kaikki tukevat osakkeita. Protektionismi ja muu politiikka aiheuttavat meteliä, mutta eivät toistaiseksi riitä kääntämään osakkeiden suuntaa. Pidämmekin osakkeet yhä ylipainossa suosituksissamme.

Donald Trumpin odotettiin maltillistavan kantojaan aloittaessaan presidentin virassaan, mutta hänen ensimmäiset viikkonsa vallankahvassa ovat osoittaneet nämä luulot vääriksi. Trump on tykittänyt kovaan tahtiin kyseenalaisia päätöksiä, jotka hämmentävät maailmalla. Tässä tilanteessa sijoittajan on kuitenkin pidettävä päänsä kylmänä ja yritettävä arvioida päätösten vaikutuksia talouden ja yritysten kautta.

Trumpin kaksi puolta

Yksi tärkeä osa Trumpin ”tee Amerikasta jälleen mahtava”-politiikasta on, että maan talous halutaan saada vahvaan kasvuun. Hänellä on useita ehdotuksia, jotka tukevat taloutta ja osakkeita: massiivinen veroale auttaa sekä yksityisiä henkilöitä että yrityksiä, infrastruktuuri-investoinnit parantavat parhaimmillaan työllisyyttä ja sääntelyn vähentäminen helpottaa varsinkin pienten yritysten toimintaa. Osakesijoittajat ovatkin kiittäneet näistä aikeista vahvalla kurssinousulla vaalien jälkeen.

Toisella puolella on kuitenkin Trumpin protektionismi, joka luo pitkällä tähtäimellä uhkia maailman taloudelle. Täysimittainen kauppasota olisi tuhoisaa kaikille, myös Amerikalle. Markkinoilla on kuitenkin luottamus, että pahimmat skenaariot vältetään. Suuria otsikoita ja pelkoja politiikka aiheuttaa, mutta uskomme markkinavaikutusten jäävän lopulta rajallisiksi.

Talous ja tulokset ratkaisevat

Sijoittajalle tärkeintä ovat talouden ja yritysten tulosten kehitys. Ne olivat menossa parempaan suuntaan syksyllä ennen Trumpin valintaa ja ovat edelleen kehittyneet oikeaan suuntaan. Myönteisintä taloudessa on, että paraneminen on laaja-alaista, eli kasvu on piristymässä globaalisti. Talousluvut ovat yllättäneet myönteisesti kaikkialla maailmalla. Lähiaikojen taantumariskejä pidetään vähäisempinä kuin pitkään aikaan. Yritysten tulokset puolestaan kääntyivät parempaan suuntaan viime vuoden lopulla, ja trendin odotetaan jatkuvan alkaneena vuonnakin.

Kovin osakeralli on jäänyt tauolle. Tammikuussa osakemarkkinoiden nousu rauhoittui jo, ja lähikuukausina sulatellaan markkinoiden näkymiä. Syksyllä sijoittajat olivat hamstranneet ylisuuret käteisvarannot, mikä kiritti osakkeiden nousua. Nyt kassatilanne on normaalimpi, joten patoutunutta osakkeiden kysyntää ei enää ole. Talouden ja tulosten edetessä oikeaan suuntaan ja korkojen pysyessä matalina, uskomme osakkeiden jatkavan noususuhdanteessa – Trump-melusta huolimatta.

maailman-osakemarkkinat

talousluvut