Maaliskuun markkinakatsaus: Utuisemmat näkymät

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Vuosi on alkanut sijoitusmarkkinoilla synkissä tunnelmissa. Globaalit osakemarkkinat ehtivät laskea viime huhtikuun huipuista lähes 23% - enemmän kuin kertaakaan finanssikriisin jälkeen. Emme suositelleet keventämään osakepainoja pahimman hermoilun keskellä, koska se on yleensä huonoin hetki myydä. Osakekurssit ovatkin maailman mittakaavassa nousseet noilta tasoilta lähes 10 %. Viime aikoina lisääntynyt epävarmuus perustekijöistä antaa kuitenkin aihetta varovaisuuteen, joten laskemme suosituksissamme osakkeet peruspainoon.

Epävarmuutta ilmassa

Maailman talouden näkymät ovat yhä kohtalaiset, mutta epävarmuus tulevasta on kasvanut viime aikoina. Kiinaan ja raaka-ainehintoihin liittyvien huolien lisäksi myös vakaan kasvun lähteinä pidettyjen teollisuusmaiden näkymiin on tullut kolhuja. Viimeisimpänä Yhdysvaltain palvelualojen luottamusluvut valahtivat kasvurajan alapuolelle. Vaikka myös myönteisiä yllätyksiä on saatu, ovat teollisuusmaiden talousluvut olleet alkuvuonna odotuksia heikompia. Heikompien talousnäkymien takia taas tulosodotuksia on laskettu rankalla kädellä alkuvuodesta. Markkinoilla vallitseekin tällä hetkellä epäluulo sekä talous- että tulosnäkymiä kohtaan. 

Talouteen ja tuloksiin liittyvän epävarmuuden lisäksi sijoittajat ovat alkaneet kyseenalaistaa keskuspankkien kaikkivoipaisuutta markkinoiden tukijana. Sekä Euroopan että Japanin rahoitusalan yhtiöiden kurssit ovat joutuneet myyntipaineeseen keskuspankkien painettua ohjauskorot negatiivisiksi. Markkinat selvästi suosivat setelielvytystä tämän vieläkin kokeellisemman rahapolitiikan keinon sijaan.

Osakkeet silti voittajia pitkässä juoksussa

Vaikka kehotammekin sijoittajia varovaisuuteen, näemme yhä osakkeille tukea pidemmällä aikavälillä. Kunhan epävarmuus talous- ja tulosnäkymistä väistyy, iskee nollakorkojen realismi jälleen sijoitusmarkkinoille. Tässä kohtaa huomio kiinnittyy jälleen osakkeiden riskilisään korkosijoituksiin nähden, mikä ohjaa lisää rahaa osakkeisiin.

Tätä tukee myös se, että sijoittajat ovat siirtäneet osakemarkkinoilta rahaa nimenomaan rahamarkkinoille, mistä se on helppo siirtää takaisin osakkeisiin, kunhan sumu näkymien ympäriltä hälvenee. Uskomme epävarmuuden kuitenkin jatkuvan jonkin aikaa, minkä takia sijoittajan on hyvä edetä varoen.

graafi_1_0316 1

graafi_2_0316

1.3.2016 

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan