Osakkeita salkkuun - varsinkin Euroopasta

Maailman osakemarkkinoiden hyvä kehitys on saamassa jatkoa, joten pidämme osakkeet ylipainossa suosituksissamme. Vakaa talous, erinomaiset tulokset ja liikkeissään varovaisina pysyvät keskuspankit luovat markkinoille hyvän nousupohjan. Euroopan osakemarkkinoiden vahva nousu on paras esimerkki näiden tekijöiden tuomasta myötätuulesta.

Vuoden alku on osakemarkkinoilla ollut hyvä, ja poikkeuksellisen rauhallinen. Talouden ja markkinoiden perustekijät ovat näyttäneet vihreää valoa osakkeille, mutta samaan aikaan pitkä markkinanousu on alkanut hirvittää sijoittajia. Tämä yhdistelmä on osakemarkkinoille hyvä. Osakkeille on vahva tuki, mutta tunnelmat eivät ole karanneet taivaisiin.

Markkinoiden laskua odottaville onkin luvassa pettymyksiä, sillä ostonpaikkoja odottavia sijoittajia on yhä runsain mitoin, mikä estää markkinoiden merkittäviä korjausliikkeitä. Kun korot eivät edelleenkään tarjoa mielenkiintoista sijoitusvaihtoehtoa, hakevat sijoittajat osakkeista tuottoa niin kauan kuin maailman talous ei käänny selvään alamäkeen. Osakkeiden nousuputki ei siten vieläkään ole uhattuna, joten pidämme ne yhä ylipainossa.

Huikea tulossaldo

Maailmantalous on elpynyt laajasti viime vuoden aallonpohjastaan. Tiedot ovat olleet hyviä kautta linjan; oikeastaan vain Yhdysvaltain vaisuus on ollut pieni pettymys. Sijoittajan kannalta tärkeintä ei kuitenkaan ole talous vaan se, miten yritykset voivat. Talouskasvu on nyt uinut vahvasti yritysten tuloksiin, sillä vuoden alun tuloskasvu on ollut voimakkainta vuosiin. Yhdysvalloissa osakekohtaiset tulokset paranivat ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaisesta vajaat 15 prosenttia ja Euroopassa jopa yli 20 prosenttia.

Tulospompun selittäjä on osittain öljyn hinnan tuplaantuminen vuoden takaisesta, mikä on nostanut voimakkaasti energiasektorin tuloksia. Tuloskasvu on kuitenkin laaja-alaista, kun myynti on piristynyt talouskasvun myötä ja marginaalit ovat lähteneet kasvuun tiukan kustannuskurin jälkeen. Yleensä vuoteen on lähdetty yltiöoptimistisissa tunnelmissa, ja tulosodotuksia on sittemmin laskettu kovaa tahtia. Tänä vuonna tulosodotukset ovat kuitenkin olleet nousussa.

Eurooppa etunenässä

Kaikkein parhaiten vahvuudet näkyvät Euroopan osakkeissa, jotka ovatkin pärjänneet mainiosti vuoden alussa. Eurooppaa on monesti pidetty menetettynä tapauksena, ja siksi käänne parempaan tuntuu täällä vielä muitakin alueita vahvemmin. Jopa politiikka, joka karkotti sijoittajia pois vanhalta mantereelta viime vuosina, on kääntynyt kevään aikana myötätuuleksi Ranskan vaalituloksen myötä. Emmanuel Macronin uskotaan ajavan Ranskaa uudistusten tielle, mutta sen lisäksi hän on hyväksi EU:n yhtenäisyydelle. Näyttääkin siltä, että kaikki tähdet ovat tällä hetkellä kohdillaan Euroopan markkinoille monen vuoden heikkouden jälkeen. Nostammekin alueen ylipainoa entisestään. 

euroopassa-vahva-tuloskaanne-kesakuu-2017

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 158 KB)Avautuu uuteen ikkunaan