Kesäkuun markkinakatsaus: Osakkeet peruspainossa karikkoisissa vesissä

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Odotamme osakemarkkinoiden jatkavan karikoiden väistelytunnelmissa, jossa edetään hitaasti ja mutkien kautta, mutta eteenpäin kuitenkin. Maltillinen riskinotto on tässä ympäristössä paikallaan, sillä riskinä on, että joku karikoista keikuttaa venettä voimakkaamminkin. Siksi pidämme osakkeet edelleen peruspainossa suosituksissamme.

Vuoden alku on maailman osakemarkkinoilla sujunut sekavissa tunnelmissa. Oikealta ja vasemmalta on noussut erilaisia uhkakuvia, joiden on pelätty ajavan markkinat voimakkaaseen alamäkeen. Kerta toisensa jälkeen on kuitenkin todettu, että vaikka parhaat ajat maailman taloudessa ovat toistaiseksi jääneet taakse, ei myöskään talouden pohja ole putoamassa pois alta.

Brexit kesän ykköspuheenaihe

Sijoittajalla on edessään mielenkiintoinen kesä, sillä mahdollisia markkinan heiluttajia riittää runsaasti keskuspankkitoimista yritysten puolivuotistulosantiin. Alkukesästä suurimmat otsikot kerää Iso‐Britannian EU‐jäsenyysäänestys.

Poliittinen epävarmuus on yleisestikin lisääntynyt maailmalla ja nyt se on konkretisoitumassa brittien EU‐protestointiin. Mitkään taloudelliset perusteet eivät tue EU‐eroa, mutta äänestystulokseen liittyy epävarmuutta. Uskomme EU:ssa pysymisen lopulta voittavan, mikä toisi maltillista tukea niin punnalle kuin Euroopan osakemarkkinoillekin.

Talous- ja tulosusko osakkeiden tukena

Vaikka maailman talouskehitys on hidastunut vähitellen viime vuosina, on tahti vielä riittävä tukemaan osakkeiden maltillista nousua. Samoin vuoden alun suurimmat huolet yritysten tulosten ympäriltä ovat hälvenemässä. Dollarin vakautuminen ja öljyn hinnan nousu helpottavat pahimpia tulosten laskupaineita. Kovin vahvaan tulosvetoon ei päästä, mutta alamäen loppuminenkin luo uskoa sijoittajiin.

Parhaat tuotot osakemarkkinoilta kerättiin menneinä vuosina, mutta kun riskittömistä koroista sijoittajalle ei ole muuta kuin turvaa tarjolla, on kohtuullinenkin tuotto osakkeista parempi vaihtoehto. Sijoittajalta vaaditaan nyt kuitenkin pitkää pinnaa.

Markkinatunnelmat ovat pitkän finanssikriisin jälkeisen nousun jälkeen ailahtelevat. Horisontista etsitään helposti karikoita, jotka voisivat upottaa markkinat. Kun ne onnistutaan välttämään, tulee helpotuksen huokaus ja markkinat lähtevät jälleen uuteen spurttiin. Vasta kun talous ajautuu siihen jamaan, että viranomaistoimetkaan eivät onnistu kehitystä piristämään, on osakkeissa edessä selvempi uppoaminen. Vielä siellä ei kuitenkaan olla.

graafi_1_0616

graafi_2_0616

6.6.2016

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan