Katsaus Premium-rahastoista

Vuosi sitten sijoitusmarkkinoilla nähtiin kasapäin taloudellisia ja poliittisia riskejä. 12 kuukautta myöhemmin talous kasvaa kaikkialla maailmassa ja Euroopan vaalit, Korean niemimaan geopolitiikka sekä brexit-neuvottelut ovat aiheuttaneet vain hyvin pientä hermoilua markkinoilla. Sijoittajalle kulunut vuosi on siis ollut varsin mieluisa.

Premium-rahastojen salkunhoitaja Kaj Forsström kehuu mennyttä vuotta yllättävän hyväksi.
- Erityisesti jäi mieleen tuottokehityksen tasaisuus. Osakemarkkinoilla ei koettu yhtään merkittävää korjausliikettä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisista suuryhtiöiden osakkeista koostuva S&P 500 -tuottoindeksi kasvoi jokaisena kuukautena.

Monen omaisuuslajin tuottojen vaihtelu oli ennätyksellisen pientä, eivätkä pitkän aikavälin korot nousseet, vaikka talous kehittyi odotettua paremmin ympäri maailman. Muun muassa Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan koron vuoden korkeimman ja matalimman noteerauksen ero oli pienin yli 50 vuoteen.

Premiumeista matalimman riskitason rahasto Varovainen tuotti kuluneen vuoden aikana noin 3 prosenttia ja korkeimman riskin Kasvu vajaat 7 prosenttia. Vahvimpia tekijöitä tuottojen taustalla olivat kehittyvät osake- ja korkomarkkinat, Yhdysvaltain teknologiasektori sekä Kaukoidän osakemarkkinat.

Sen sijaan matala korkotaso aiheuttaa salkunhoitotiimille harmaita hiuksia. - Myös Yhdysvaltain dollarin yli 12 prosentin heikkeneminen euroon nähden nakersi euroissa sijoittavan tuottoja, Forsström kuvailee.

Nousu ei kuole vanhuuteen

Erityisesti osakkeet ovat tuottaneet erittäin hyvin kuluneina vuosina. Edellä mainittu S&P 500 -indeksi on jatkanut nousuaan nyt yhdeksän peräkkäistä vuotta. Pitkien nousukausien aikana yhä useampi sijoittaja pohtii, voiko nousu jatkua edelleen. Kaj Forsström ei näe mitään periaatteellista syytä, miksi ei voisi.

- Kurssinousut eivät yleensä kuole vanhuuteen. Nousun jatkuminen edellyttää kuitenkin tuloskasvun jatkumista eikä pettymyksiin ole varaa.

Premium-rahastojen käyttämä arvostusmalli ohjaa pitämään osakkeet neutraalipainossa, jos markkinoilla ei nähdä merkittävää korjausliikettä. - Sen sijaan taktinen mallimme indikoi, että osakkeita pitäisi välillä ylipainottaa ja toisinaan taas alipainottaa. Tämän vuoksi on todennäköistä, että salkkuihin tehdään muutoksia entistä aktiivisemmin.

Korkojen osalta puolestaan salkunhoitaja povaa, että pitkän aikavälin korot voivat lopultakin alkaa nousta. - Yhdysvaltain keskuspankki jatkaa koronnostoja tänä vuonna. Pitkät korot eivät ole lyhyiden markkinakorkojen tapaan vielä nousseet, koska taloudessa ei ole ollut minkäänlaisia paineita inflaatiosta, Forsström selventää.

Lisää riskiä myöhemmin

Tällä hetkellä Premiumeissa painotetaan kehittyviä osakemarkkinoita sekä Japania.

- Suosikkisektoreitamme ovat amerikkalaiset teknologiayhtiöt ja rahoitus. Energiasektoria pidetään sen sijaan alipainossa.

Tulevana vuonna salkunhoitaja kehottaa sijoittajia maltillisuuteen. - En näe mitään erityistä huolenaihetta, jonka vuoksi markkinoilta pitäisi häipyä. Mutta itse en myöskään lähtisi merkittävästi nostamaan salkun riskitasoa näin pitkän nousujakson jälkeen. Siihen avautunee parempia tilaisuuksia tuonnempana, Forsström korostaa.