Joulukuun markkinakatsaus: Pidämme osakkeet ylipainossa

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea VarallisuudenhoitoVuoteen 2015 lähdettäessä odotimme osakkeista hyvää tuottoa, ja näyttää siltä, että tuo ennuste on toteutumassa varsin hyvin. Maailman osakkeet ovat marraskuun loppuun mennessä tuottaneet euromääräisesti lähes 15 prosenttia. Huomionarvoista osaketuotoissa on kuitenkin valuuttojen merkitys. Paikallisissa valuutoissa mitattuna maailman osakkeet ovat nousseet vain vajaat viisi prosenttia Yhdysvaltain vaisun kehityksen mukana, mutta euron voimakas heikkeneminen on tuonut suomalaissijoittajalle merkittävän tuottolisän.

Vuoden isoja teemoja on ollut myös teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden osakemarkkinoiden erkaneminen. Teollisuusmaissa on laaja-alaisesti saanut kohtuullisen hyvää tuottoa valuuttatuen myötä. Kehittyvillä osakemarkkinoilla puolestaan kuva on heikompi. Latinalainen Amerikka on ollut erittäin heikko, eivätkä sen enempää Aasia kuin Itä-Eurooppakaan ole loistaneet.

Tunnelmat muistuttavat vuoden takaisia

Uutta sijoitusvuotta kohti mennään pitkältikin samanlaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Maailman talouden ja yritysten tulosten odotetaan kasvavan maltillisesti. Kun samaan aikaan keskuspankit pitävät korot matalina historiaan verrattuna (Fedin ensimmäisistä koronnostoista huolimatta), ohjautuvat sijoittajien varat osakkeisiin. Odotammekin, että osakkeet ovat myös tulevan vuoden voittajia, kuten jokaisena vuonna finanssikriisin jälkeen vuoden 2011 takapakkia lukuun ottamatta. Osakkeet pysyvätkin ylipainossa suosituksissamme. 

Alkavan vuoden suurimmat haasteet pyörivät Kiinan tilanteen ja erkanevien keskuspankkipolkujen ympärillä. Kiinan ympärillä tunnelmat ovat rauhoittuneet, kun usko valtion ohjausvoimaan on palautunut. On kuitenkin huolestuttavaa, että jopa 2000-luvun maailman talouden kasvuveturi tarvitsee voimakkaita elvytystoimia halutun talouskasvun ylläpitämiseen. Kiina-huolet nousevat varmasti pintaan tulevinakin vuosina. Fedin koronnostot mietityttävät markkinoita, mutta nostotahti jäänee niin hitaaksi ja talouden kehityksestä riippuvaiseksi, että Fed tuskin katkaisee markkinoiden etenemistä lähiaikoina.

Korkosijoittajalle jäänyt luu kouraan 

Sijoittajan kannalta ikävää nykyisessä markkinaympäristössä on houkuttelevien vaihtoehtojen vähäisyys. Kun korot ovat nollassa, ovat myös korkomarkkinoiden tuotto-odotukset lähes nollassa. Tänä vuonna korkosijoittajalle on jäänyt lähinnä luu kouraan. Eikä jatkossa ole paljon parempaa luvassa, sillä maailman talous tarvitsee edelleenkin erittäin matalaa korkotasoa.   

graafi_1_122015 

graafi_2_1215

1.12.2015

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan