Huhtikuun markkinakatsaus: Riskit yhä pinnassa - osakkeet peruspainossa

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Vuoden alun markkinakehitys on ollut ailahtelevaa. Sijoittajien katseet ovat pysyneet samoissa asioissa koko ajan, mutta tunnelmat ovat heilahdelleet voimakkaasti. Samat asiat, joissa vuoden alussa nähtiin vain riskejä, ovat olleet helmikuun puolivälin jälkeen toiveikkuuden lähteitä. Uskomme, että sijoittajien tasapainoilu tuottojen hakemisen ja riskien pelkäämisen välillä jatkuvat, joten pidämme osakemarkkinasuosituksemme peruspainossa.

Kiina, öljy ja keskuspankit – uhkia vai mahdollisuuksia?

Vuoden alussa sijoittajien katseet olivat tiukasti asioissa, jotka voivat mennä vikaan. Kiinan talouskasvun heikkeneminen ja velkakuplan puhkeaminen loivat varjon koko maailman talouskehitykselle. Öljyn hinnan puolestaan odotettiin jatkuvan laskussa ja pelättiin, miten ison konkurssiaallon ja ongelmavyyhden se aiheuttaa. Samalla viime vuosien markkinoiden pelastusrenkaana toimineiden keskuspankkien uskottiin menettäneen toimintakykynsä.

Kaikkien pelkojen osalta on saatu sittemmin helpotusta. Osittain taustalla ovat parantuneet uutiset, ja osittain markkinatukijana on ollut sijoittajien tunnelmien korjaantuminen ylisynkiltä tasoilta. Kiinassa viranomaiset ilmoittivat, että talouskasvu (tavoite) on tänä vuonna 6,5 -7%. Se tullaan saavuttamaan keinolla millä hyvänsä, joten Kiinan talouden äkkijarrutus ei näyttäisi edelleenkään olevan ajankohtainen. Öljyn hinta puolestaan on kääntynyt pohjistaan selvään nousuun. Öljymarkkinoilla on edelleen selkeä ylitarjonta, eikä sille ole ratkaisua näkyvissä, joten vahvaa pohjaa hintakäänteelle ei ole. Hintaa onkin vetänyt ylös ensisijaisesti sijoittajien toimet, kun öljyn hinnan laskun puolesta vetoa lyöneet sijoittajat ovat kotiuttaneet voittojaan.

Maaliskuussa keskuspankit niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin tekivät puolestaan selväksi, että ne ovat yhä valmiita tekemään kaikkensa talouden tukemiseksi. Niiden pelastuskeinot ovat heikentyneet, mutta kuten on nähty, pystyvät ne yhä vakuuttamaan sijoittajia.

Riskit yhä pinnassa

Perusodotus tälle vuodelle on, että luvassa on vaisua talous- ja tuloskasvua. Tämä riittää tueksi osakkeille, kun vaihtoehtona on olematon tuotto riskittömiltä korkomarkkinoilta. Riskit ovat kuitenkin pinnassa. Jos jokin palanen maailman taloudessa pettää, ei tilanteen korjaaminen ole yhtä helppoa kuin aiemmin. Sijoittajien tunnelmat tulevat ailahtelemaan jatkossakin, mikä pitää markkinaliikkeet sekä ylös että alas voimakkaina. Tässä ympäristössä maltillinen riskinotto ja pitkä pinna ovat sijoittajan parhaat valtit. 

Graafi_1_huhtikuu2016

Graafi_2_huhtikuu2016

4.4.2016

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan