Helmikuun markkinakatsaus: Ristiriitaisia tunnelmia

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Osakemarkkinoiden vuoden alku on ollut heikko. Sijoittajien toiveikkuus oli korkealla vuoteen lähdettäessä, mutta Kiinan talous- ja markkinahuolet ja öljyn hinnan lasku 12 vuoden pohjiin olivat märkiä rättejä sijoittajien tunnelmiin. Markkinoiden huomio keskittyi huonoihin uutisiin, mikä painoi osakkeet lähes kymmenen prosentin laskuun.

Nyt kuitenkin paljon heikkouksia on jo leivottu markkinahintoihin ja turha toiveikkuus pyyhitty pois, joten uskomme osakkeiden vähitellen kääntyvän parempaan päin länsimaiden talouden ja keskuspankkien tukemina. Pidämme osakkeet edelleen ylipainossa.

Taantumapelkoja

Talous on ollut kohtuullisessa kasvuvireessä jo seitsemän vuotta finanssikriisin jälkeen, mikä on ollut usein normaalin taloussyklin kesto. Sijoittajan suuri kysymys alkaneena vuonna on se, painuuko maailman talous taantumaan. Kiina-uutisten ja maan viranomaistoimien tempoilu sekä raaka-aineiden hintojen jatkuva alamäki olivat riittäviä sytykkeitä saamaan sijoittajat epäilemään suhdanteen olevan tiensä päässä. Riskeistä murehtiminen onkin ollut voimissaan sijoittajien keskuudessa.

Monilla markkinoilla osakkeiden lasku on jo samaa kokoluokkaa kuin taantumissa, kun huomio on ollut lähinnä riskitekijöissä. Maailman taloutta leimaa kuitenkin kahtiajakautuneisuus: heikkoja lenkkejä ovat kehittyvät maat ja teollisuus, talouden tukijalkoja puolestaan länsimaat ja palvelualat. Palveluvetoinen talouskasvu ei ole yhtä vahvaa kuin mihin historiassa on totuttu, mutta se on vakaampaa, mikä on jäänyt huomiotta viime aikoina.

Tuottoa vain osakkeista

Vähitellen vuoden alun hämmennyksestä toivuttuaan sijoittajat alkavat jälleen etsiä tuottomahdollisuuksia. Nollakorot eivät ainakaan tarjoa tuottoa, joten katseet siirretään nopeasti osakemarkkinoiden suuntaan. Tuloskaudesta ei vielä voida vetää lopullisia johtopäätöksiä, mutta ainakaan merkkejä laaja-alaisesta tulosten romahduksesta ei ole nähtävissä. Yritysten kannattavuus on yhä vahvaa, mikä houkuttelee sijoittajien varoja osakkeisiin. Jo pelkkä osinkotuotto lyö heittämällä korkomarkkinoiden tuotot.

Hermoilu markkinoilla kuitenkin jatkuu. Talouskasvun hidastuessa kovin tuloskasvu- ja osakkeiden nousuvaihe on jäämässä taakse. Samaan aikaan Kiina ja raaka-aineet pysyvät uhkina taloudelle, mikä johtaa riskipreemioiden kasvuun ja jatkuvaan epävarmuuteen markkinoilla. Tänä vuonna sijoitustuotot eivät irtoakaan helposti, vaan vaativat reipasta riskinsietokykyä. 

graafi_1_0216

graafi_2_0216

1.2.2016


Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan