Elokuun markkinakatsaus: Pomppuinen osakesyksy

Sijoitustuotot ovat olleet yllättävänkin hyviä tänä vuonna, kun korkojen lasku on nostanut joukkolainoja ja osakkeetkin ovat nousseet voiton puolelle. Tuotot saavuttaakseen sijoittajan on kuitenkin täytynyt sietää paljon epävarmuutta. Odotamme vuoden jatkuvan syksylläkin samansuuntaisena, eli sijoittaja saa kohtuullisia tuottoja kovalla heilunnalla. Peruspaino sopii osakkeille tällaisessa ympäristössä.

Kesän aikana tulleet uutiset taloudesta ja yrityksen tuloksista ovat hälventäneet vuoden alun pelkoja talouden romahduksesta. Varsinkin Yhdysvaltain uutisvirta on vahvistanut luottamusta siihen, että maailman suurin talous jatkaa edelleen kohtuullisella kasvu‐uralla. Myös Kiinasta tulleet tiedot ovat olleet helpotus, kun viranomaisten toimilla on talouskasvun hidastuminen onnistuttu pysäyttämään. Suurimmat kysymysmerkit leijuvat Euroopan yllä, jossa Brexitin ja pankkisektorin ongelmien pelätään hyydyttävän kasvua jatkossa. Romahdusvaara on kuitenkin täälläkin helpottanut.

Osakkeet houkuttavat korkoja enemmän…

Vuoden toisen neljänneksen tuloskausi on ollut hyvä. Tähän mennessä raportoidut tulokset ovat lyöneet analyytikkojen odotukset tavalliseen tapaan. Vaikka tulokset ovatkin vuoden takaiseen verrattuna laskeneet hieman energiayhtiöiden vetäminä, ovat loppuvuoden näkymät pysyneet lupaavina. Vuoden lopulla tulosten pitäisi taas palata nousukantaan.

Talous ja varsinkin yritykset ovat riittävän hyvässä kunnossa tukemaan osakemarkkinoita. Samaan aikaan keskuspankit ovat tehneet selväksi, että ne tarjoavat elvytysapua talouteen ja markkinoille niin pitkään kuin tarve vaatii, mikä pitää korot superalhaalla pitkälle tulevaisuuteen. Talouden perustekijät ovatkin osakkeiden puolella.

...mutta riskit pysyvät koholla

Pitkän nousun jälkeen uhkatekijät ovat kuitenkin kohonneet, mikä pitää sijoittajat varovaisina ja markkinat heilahtelevina. Syksyn kuumin puheenaihe on varmastikin politiikka, jossa Euroopan Brexit‐sekoilujen lisäksi Yhdysvaltain presidentinvaalit saavat palstatilaa. Vaikka politiikka ei markkinoita pysyvään laskuun käännäkään, heiluttaa se helposti tunnelmia.

Myös vuoden alun teemat Kiina ja öljy voivat jälleen herättää huolia. Siten odotamme markkinoiden pysyvän pomppuisina, ja nousujen ja laskujen vuorottelevan tunnelmien mukana. Sijoittajalle osakkeet tarjoavat tuottomahdollisuuksia, mutta myös heiluntaa. Korot puolestaan tuovat vakautta, mutta eivät paljon tuottoja. Salkussa molempi parempi, joten suosittelemme hyvää hajautusta ja peruspainoa syksyn osakemarkkinoille.  graafi_2_0816

1.8.2016

Nordea Varallisuudenhoito 


Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan