Nollatuotto, inflaatio ja menetetyt joustot - Kuukausisäästämällä rahastoon voit välttää tilisäästämisen sudenkuopat
”Nyt kun korkotaso on pitkään ollut matala, tilisäästöjen tuotto on ollut olematon. Lisäksi inflaatio eli rahan ostovoiman lasku ajan myötä syö säästöjen arvoa yllättävän paljon”, Tanja kertoo.
Esimerkkikuva alla näyttää miten inflaatio vaikuttaa rahan arvoon:
Kuvaajasta näkee, että jos asiakas laittoi säästöön 100 euroa vuonna 2000 eikä saanut pääomalleen korkoa, rahan arvo laski inflaation vuoksi 20 vuodessa 72,30 euroon. Säästetyn satasen ostovoimasta lähes kolmasosa hävisi.
”Monen suomalaisen varallisuudesta leijonanosa koostuu omistusasunnosta ja tilisäästöistä. Tässä on riskinsä, jos vaikka joutuu työttömäksi tai kohtaa jonkin muun ikävän yllätyksen. Omaa kotia ei haluta muuttaa rahaksi eikä säästöistä ole ehkä kertynyt toivottua tuottoa. Puskurit eivät riitä.”
”Pitkän aikavälin säästämiseen fiksumpi vaihtoehto löytyy esimerkiksi rahastoista. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla. Ne tuovat joustoa omaan talouteen ja vapautta tehdä omannäköisiä päätöksiä.”
Miten päästä sijoittamisessa alkuun?
- Aloita selvittämällä, paljonko tilisäästöjä on.
- ”Sen jälkeen mieti, onko säästöille tiedossa käyttöä kolmen vuoden aikana: uusi asunto, remontti, auto, tms. Jos on, anna säästöjen olla. Jos ei, jätä tilille kahden-kolmen kuukauden menojen verran puskuria ja sijoita loput. Isomman summan sijoittaminen kannattaa hajauttaa esimerkiksi vuoden ajalle”, Tanja suosittelee.
- ”Helpointa on aloittaa sijoittamalla yhdistelmärahastoon, jossa salkunhoitaja huolehtii puolestasi kaikesta. Sen jälkeen voit tutustua vaihtoehtoihin ja miettiä vaikka osakkeita, vakuutustuotteita, sijoitusasuntoa, metsää tai muita kiinteistöjä.”
- Aloita varaamalla aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen, tai kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa.
Mitä muuta pitää tietää – entä millaisia tuottoja voi odottaa?
”Pääasia on aloittaa. Toiseksi on tärkeää tehdä sijoitussuunnitelma, josta pidetään kiinni myös markkinoiden heiluessa. Kolmanneksi suosittelen kuukausisäästämistä. Kun palkasta menee aina osa sijoituksiin, säästöjen arvo kasvaa kuin itsestään.”
Tuotto on aina sidottu riskiin. Hyvin turvallisessa sijoittamisessa tuotto-odotus on alle prosentin, ja keskimääräisellä riskillä 2–4 prosenttia. Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa, voi saada yli 4 prosentin tuottoa. Kaikki arviot ovat pitkän aikavälin tuotto-odotuksia.
”Riskiä voi vähentää esimerkiksi hajauttamalla sijoittamista ajallisesti, maantieteellisesti ja sijoitustuotteittain. Sijoituksen arvo voi lyhyellä aikavälillä myös laskea. Siitä ei pidä kuitenkaan hätääntyä, sillä pitkällä aikavälillä hajautetun salkun arvo on tähän saakka aina noussut uudelleen ja myös korkoa korolle -vaikutus alkaa nostaa säästöjen arvoa ajan mittaan”, Tanja toteaa.
”Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen kuukausisäästämiseen tai kokeile digitaalista sijoitusneuvoja Noraa, jonka avulla pääset alkuun jo muutamassa minuutissa. Onnekasta matkaa!”