Tilisäästäjästä sijoittajaksi?

Onko sinulla säästöjä käyttö- tai säästötilillä? Korkoja ei tunnu juuri kertyvän, mutta sijoitusmarkkinoille uskaltautuminen arveluttaa. Ehkä sittenkin on turvallisinta pitää tilivaroista kiinni vai onko? Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen neuvoo miten varautua yllätyksiin ja vaurastua fiksummin.

Tilisäästämisen sudenkuopat: nollatuotto, säästöjen arvon lasku, menetetyt joustot

Onko sinulla säästöjä käyttö- tai säästötilillä? Korkoja ei tunnu juuri kertyvän, mutta sijoitusmarkkinoille uskaltautuminen arveluttaa. Ehkä sittenkin on turvallisinta pitää tilivaroista kiinni vai onko, Tanja Eronen?

”Nyt kun korkotaso on matala, tilisäästöjen tuotto on olematon. Lisäksi inflaatio eli rahan ostovoiman lasku ajan myötä syö säästöjen arvoa yllättävän paljon”, Tanja kertoo.

Premium uutiskirje - Inflaatio-kuvaaja

Kuvaajasta näkee, että jos asiakas laittoi säästöön 100 euroa vuonna 2000 eikä saanut pääomalleen korkoa, rahan arvo laski inflaation vuoksi 20 vuodessa 72,30 euroon. Säästetyn satasen ostovoimasta lähes kolmasosa hävisi.

”Monen suomalaisen varallisuudesta leijonanosa koostuu omistusasunnosta ja tilisäästöistä. Tässä on riskinsä, jos vaikka joutuu työttömäksi tai kohtaa jonkin muun ikävän yllätyksen. Omaa kotia ei haluta muuttaa rahaksi eikä säästöistä ole ehkä kertynyt toivottua tuottoa. Puskurit eivät riitä.”

”Pitkän aikavälin säästämiseen fiksumpi vaihtoehto löytyy esimerkiksi rahastoista ja osakkeista. Sijoituksista ajan mittaan saatavat tuotot voivat olla huomattavakin tulonlähde palkka-tai yrittäjätulojen rinnalla. Ne tuovat joustoa omaan talouteen ja vapautta tehdä omannäköisiä päätöksiä.”

Miten päästä alkuun?

”Aloita selvittämällä, paljonko tilisäästöjä on. Sen jälkeen mieti, onko säästöille tiedossa käyttöä kolmen vuoden aikana: uusi asunto, remontti, auto, tms. Jos on, anna säästöjen olla. Jos ei, jätä tilille kahden-kolmen kuukauden menojen verran puskuria ja sijoita loput. Isomman summan sijoittaminen kannattaa hajauttaa esimerkiksi vuoden ajalle”, Tanja suosittelee. 

”Helpointa on aloittaa sijoittamalla yhdistelmärahastoon, jossa salkunhoitaja huolehtii  puolestasi kaikesta. Sen jälkeen voit tutustua vaihtoehtoihin ja miettiä vaikka osakkeita, vakuutustuotteita, sijoitusasuntoa, metsää tai muita kiinteistöjä.”

Mitä muuta pitää tietää – entä millaisia tuottoja voi odottaa?

”Pääasia on aloittaa. Toiseksi on tärkeää tehdä sijoitussuunnitelma, josta pidetään kiinni myös markkinoiden heiluessa. Kolmanneksi suosittelen kuukausisäästämistä. Kun palkasta menee aina osa sijoituksiin, säästöjen arvo kasvaa kuin itsestään.”

Tuotto on aina sidottu riskiin. Hyvin turvallisessa sijoittamisessa tuotto-odotus on alle prosentin, ja keskimääräisellä riskillä 2–4 prosenttia. Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa, voi saada yli 4 prosentin tuottoa. Kaikki arviot ovat pitkän aikavälin tuotto-odotuksia. 

”Riskiä voi vähentää esimerkiksi hajauttamalla sijoittamista ajallisesti, maantieteellisesti ja sijoitustuotteittain. Sijoituksen arvo voi lyhyellä aikavälillä myös laskea. Siitä ei pidä kuitenkaan hätääntyä, sillä pitkällä aikavälillä hajautetun salkun arvo on tähän saakka aina noussut uudelleen ja myös korkoa korolle -vaikutus alkaa nostaa säästöjen arvoa ajan mittaan”, Tanja toteaa. 

”Pääset saman tien alkuun esimerkiksi digitaalisen sijoitusneuvoja avulla ja jos haluat keskustella kanssamme sijoittamisen aloittamisesta, voit jättää yhteydenottopyynnön sijoitusneuvojillemme. Onnekasta matkaa!”

Nordea Funds Oy:n toimitusjohtaja Tanja Eronen

eronen

Aloita sijoittaminen helposti Noran avulla

Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora opastaa sinut säännöllisen säästämisen alkuun askel askeleelta 7 minuutissa.

Tutustu Noraan

Varaa aika sijoitustapaamiseen

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

Varaa aika tästä

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.