Mitä olet aina halunnut tietää perintösuunnittelusta?

Juha-Pekka Karppinen on tehnyt varainhoitotyötä juristin näkökulmasta kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana hän on auttanut satoja asiakkaitamme perunkirjoituksen tekemisessä. Nyt hän jakaa parhaat vinkkinsä Premium-asiakkaille.

Juha-Pekka_Karppinen pikkukuva

1.  Suunnittele ja lahjoita ajoissa

Perintöasioita suunnitellessa on hyvä miettiä useita eri näkökulmia. Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, sillä lahjoittamalla omaisuutta pitkällä aikavälillä ja hajautetusti eri lahjansaajille asiakas voi vaikuttaa merkittävästi perittävän omaisuuden määrään, perillisten taloudellisen tilanteen tukemiseen ja vaurastumiseen sekä perintöveroon.

Lahjoittaminen on usein hyvä tapa siirtää varallisuutta eteenpäin seuraaville sukupolville. Lahjoittamalla voi vaikuttaa jälkipolvien vaurastumiseen merkittävästikin. Aika usein lahjansaajalla voi olla esimerkiksi asuntolainaa, joten omaisuutta lahjoittamalla voi helpottaa lahjansaajan taloudellista tilannetta.

Suomessa sekä perintö- että lahjavero ovat progressiivisia. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän varallisuutta siirretään yhdellä kertaa, sitä suurempi on suhteellinen veroprosentti ja veroseuraamus, mikä on hyvä ottaa huomioon suunnitelmia tehtäessä. 

Huolellisesti mietityt perintösuunnitelmat – lahjoitukset huomioon ottaen – ovatkin tärkeä osa perillisiä hyödyttävää perintösuunnittelua.

2. Hyödynnä hallintaoikeus lahjaa antaessasi

Hallintaoikeuden pidättäminen lahjoitettuun varallisuuteen tarkoittaa sitä, että vaikka omaisuudelle tuleekin uusi omistaja, lahjanantaja voi itse edelleen hyödyntää sitä. Hän saa myös nauttia lahjaksi antamansa varallisuuden tuoton. Toisaalta lahjansaaja maksaa vähemmän lahjaveroa, koska hallintaoikeus lahjaan jää toistaiseksi uupumaan. 

Osakesalkku ja kesämökki ovat hyviä esimerkkejä varallisuudesta, jotka lahjansaajan on fiksua antaa lahjaksi itsellään hallintaoikeuden pitäen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? 

Lahjoitettujen osakkeiden hallintaoikeuden pidättäminen käytännössä

Lahjansaaja saa osakkeet omistukseensa. Verotuksellisesti hänen tulee omistaa nämä osakkeet vähintään yhden vuoden ajan, jotta niiden hankintahinta määräytyy lahjoitushetken käyvän arvon mukaisesti. Osakkeiden osinkotuotto menee lahjanantajalle eli hallintaoikeuden haltijalle. Kuten edellä todettiin, hallintaoikeus vähentää lahjan arvoa ja siten lahjaveroa. 

Lahjoitetun kesämökin hallintaoikeuden pidättäminen käytännössä

Mikäli haluat lahjoittaa omistamasi kesämökin perillisillesi eläessäsi, voit silti säilyttää itselläsi kiinteistön hallintaoikeuden. Näin voit määrätä mökin käytöstä ja saat tuotto-oikeuden. Mökin lahjoittaminen hyvissä ajoin voi olla järkevää kiinteistön huollon kannalta, sillä näin perillisellä on mahdollisuus olla paremmin perillä mökin kunnosta. Kuten edellisessä esimerkissä, pidätetty hallintaoikeus pienentää lahjansaajan lahjaveroa. 

3. Muista lahjaverotus ja verorajat

Lahjaa antaessa on hyvä muistaa, että lahjansaaja on lahjaverovelvollinen. Samalta lahjanantajalta samalle lahjansaajalle annetut lahjat lasketaan kolmen vuoden ajalta yhteen ja verotetaan yhteisarvon mukaisesti. 

Lahjanantaja voi kuitenkin lahjoittaa kolmen vuoden aikana hieman alle 5 000 euroa yhdelle saajalle lahjaverotta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen yhteisarvo jää alle 5 000 euron, lahjaveroa ei tarvitse maksaa. Alle 5 000 euron sääntö koskee jokaista lahjanantajaa ja -saajaa erikseen. 

4. Elantomenoihin annetut lahjat ovat verottomia

Harva muistaa, että elatus- kasvatus-, ja koulutustarkoitukseen eli elantomenoihin annettuja lahjoja ei katsota verotettavaksi lahjaksi. Niissä lahjan määräämisvalta ei siirry lahjansaajalle, sillä rahaa ei anneta suoraan lahjansaajan käyttöön, vaan maksetaan menoja lahjansaajan puolesta.

Lahjanantaja voi esimerkiksi maksaa lahjansaajan asunnon vuokran suoraan vuokranantajalle tai ostaa lahjansaajalle ruokaa, vaatteita tai tavanomaista koti-irtaimistoa. Yksittäisen koti-irtaimistolahjan arvo saa kuitenkin olla korkeintaan 4 000 euroa ollakseen veroton.

5. Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Nordean varainhoidon juristit auttavat sinua mielellään kartoittamaan elämäntilanteesi ja tekemään juuri sinulle sopivia käytännön ratkaisuehdotuksia. Premium-asiakkaana saat edullisesti Nordean lakimiehen tekemän Varallisuus 360 -suunnitelman jossa pyrimme ottamaan huomioon koko elämäntilanteesi. Ennakointi perintösuunnittelussa kannattaa!

Premium-asiakkaana voit olla yhteydessä suoraan Premium Asiakaspalveluun, jonka kautta saat yhteyden omaan varainhoitajaasi sekä lakimieheen.

Ota yhteyttä

Helpoiten soitat ollessasi kirjautuneena mobiilipankkiin ja valitsemalla Tuki > Puhelu > Soita. Voit myös soittaa tavalliseen tapaan numeroon 0200 3000 (pvm/mpm).

Premium Asiakaspalvelu