Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Persoonasi jatkaa elämää robottina


 

Tulevaisuudessa meihin voi asentaa muisti-istutteita, jotka tekevät varmuuskopion aivoistamme. Sen jälkeen rakennetaan muistia varten robotti, joka on itsemme kaltainen – ja niin edessä on ikuinen elämä. Kuulostaako mielikuvituksen tuotteelta? Sitä se ei ole. Kyse on aivotutkimuksen suunnitelmista tuleville vuosikymmenille.

Kuolemattomuuspainikkeen painaminen venäläisen 2045-tutkijaryhmän kotisivulla tuntuu aika huimalta. Klikkaus nimittäin mahdollistaa oman henkilökohtaisen avatarin suunnittelun. Ja tämä avatar on virtuaalihenkilö, joka astuu kuvaan sen jälkeen, kun käyttäjän oma biologinen keho kuolee. Tämä on perusajatus 2045:n takana, ja nimi viittaa vuoteen, jolloin yritys uskoo aivojen lataamisen tietokoneelle olevan mahdollista. Paikka ensimmäisten joukossa kuitenkin maksaa: klikkaamalla ei pääse eteenpäin, ellei satu omistamaan miljoonia.

Suurimmat edistysaskeleet saavutetaan tulevaisuudessa aivotutkimuksessa. Laajoista tutkimuksista huolimatta ihmisaivoissa on vielä paljon selvittämättä. Salaisuuksien paljastuminen on kuitenkin monien alan asiantuntijoiden mielestä vain ajan kysymys. ”Pystymme simuloimaan tekniikan avulla yhä kookkaampia aivoja, ja tällä hetkellä suurimmat ovat käsittäneet jo satoja miljoonia hermosoluja ja miljardeja yhteyksiä. Se on edelleen kaukana oikeista aivoista ja vastaa suurin piirtein hiirenaivoja”, kertoo Anders Sandberg, transhumanisti ja filosofian ja tulevaisuuden tutkija Oxfordin yliopistosta...

Artikkeli on alun perin julkaistu Private Bankingin Share-asiakaslehdessä 3/2018

Lue koko artikkeli (pdf, 214 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Voiko ihmisen kehittää paremmaksi?

Transhumanismi on filosofinen suunta, joka kyseenalaistaa nykyihmisyyden rajoitukset ja uskoo, että ihmisen voi tehdä paremmaksi tekniikan avulla. Sen voidaan katsoa jatkavan humanistien ajatusmallia, jonka mukaan ihminen voi kehittyä paremmaksi opiskelun, demokratian, rationaalisen ajattelun ja suvaitsevaisuuden kautta.

Elämän tekninen pidentäminen

Transhumanistien mukaan tekniikan ja esimerkiksi geeniterapian avulla voidaan pidentää elämää ja torjua vanhuutta.