Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Kolme vinkkiä, mihin sijoittaisin osingot

Osinkobileet on päätymässä ja tilille tipahtaville euroille olisi hyvä keksiä jotain käyttelytiliä tuottavampaa.

Osakemarkkinoilla on nyt takana jyrkkä nousu. Yritykset tekevät edelleen hyvää tulosta ja talous kasvaa, kuitenkin ilmassa on epävarmuutta lisääviä poliittisia riskejä. Kauppasodassa harvoin on voittajia ja diplomaattiset kriisit näkyvät osakekursseissa. Toinen vielä kirjoittamaton kortti on korkojen mahdollinen nousu, jolloin korkosijoituksista tulisi nykyistä houkuttelevampia. Sijoitusympäristö on entistä haastavampi ja päätökset kannattaa tehdä harkiten. Fokus kannattaa laittaa portfolion tasapainottamiseen ja riskien hallintaan. 

Tässä on kolme vinkkiä, joilla salkun riskejä voi hallita tuotosta tinkimättä.

1. Lisää osingoista saaduilla euroilla kansainvälistä hajautusta 

Jos osakesalkussa on Helsingin pörssin osakkeita yli viidennes, on riski keskittymisestä liian suuri. Suomalaisten osakemarkkinoiden puolustajat vetoavat usein siihen, että yritysten liikevaihdosta tulee suuri osa ulkomailta, mikä riittää hajautukseksi. Tutkimusten pohjalta näin ei valitettavasti ole. Suomalaiset yritykset ovat pienehköjä, epälikvidejä ja keskittyneet syklisille aloille. Niiden arvo menneissä kriiseissä onkin laskenut maailman osakemarkkinoita enemmän. 

Kansainvälisen hajautuksen lisääminen pienentää osakesalkun riskiä, mutta pitää tuotto-odotuksen korkealla. Kansainvälisen hajautuksen voi hakea suorilla osakesijoituksilla, jolloin kannattaa suosia toimialoja, jotka ovat aliedustettuina Helsingin pörssissä mm. kuluttajabrändeistä tai muista digitaalisista palveluista, joista löytyy valinnanvaraa sekä Euroopasta, Atlantin takaa että idästä. Helpompaa voi olla kuitenkin ostaa valmiiksi hajautettuja ETF:iä ja rahastoja. Yhdysvaltoihin toimii hyvin passiiviset ETF:t, tai niin sanotut parannellut (Enhanced) indeksisijoitukset, joita kutsutaan myös Smart Betaksi. Näillä sijoituksilla voi hakea esimerkiksi indeksisijoitusta parempaa vastuullisuutta ja parempaa tuottoa. Erityisesti kehittyville markkinoille sekä small cap -yrityksiin kannattaa harkita myös aktiivista rahastoa, jonka sijoituksia hoidetaan aktiivisesti. 

Esimerkkejä: 

 • S&P 500 sijoittavat ETF:t, esimerkiksi: iShares S&P 500 EUR hedged tai X-trackers S&P 500 
 • Nordea US Enhaced 
 • Nordea Kehittyvät tähdet 
 • Janus Henderson, Latin America 
 • PGIM Global Small Cap Equity 

2. Lisää salkkuusi vaihtoehtoisia sijoituksia 

Sijoitussalkun riski laskee huomattavasti, kun siellä on useita omaisuuslajeja, kuten sijoituksia korkoihin, kiinteistöihin, valuuttoihin jne. Koska korot ovat nyt niin alhaalla, ne eivät ole erityisen houkutteleva sijoituskohde. Juuri nykyisessä markkinaympäristössä vaihtoehtoisten sijoitusten uskotaan nostavan salkun tuottoa ja tuovan hajautusta korkoja paremmalla tuotto-odotuksella. Vaihtoehtoisiin sijoituksiin lasketaan mm. kiinteät sijoitukset kiinteistöihin ja metsiin, mutta niitä selvästi houkuttelevampia ovat niin sanotut likvidit vaihtoehtoiset sijoitukset, jotka perustuvat tuoton hakemiseen eri sijoitustyylein osake-, valuutta- ja korkomarkkinoilta.

Esimerkkejä: 

 • Nordea Alpha 10
 • Man GLG European Equity Alternative 

3. Sijoita osingot maailman parantamiseen ja hallitse riskejä paremmin 

Meidän jokainen kulutus- ja sijoituspäätös muuttaa maailmaa. Piensijoittajan on helppo piiloutua ja kuvitella, ettei omilla valinnoilla ole väliä. Monella on myös harhaluulo, että vastuullinen sijoittaminen on jonkinlaista hyväntekeväisyyttä, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa. Vastuullisesti toimivat yritykset tuottavat keskimäärin muita yrityksiä paremmin. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että vastuullisissa yrityksissä myös riskienhallinta toimii muita yrityksiä paremmin. 

Sijoittamalla vastuulliseen yritykseen voi vaikuttaa tämän yrityksen osakkeen arvostukseen. Jos kaikki sijoittajat ostaisivat vain vastuullisia yrityksiä, vastuuttomien yritysten olisi vaikeampaa löytää pääomaa ja niiden määrä laskisi maailmassa. Erityisesti kehittyvissä maissa, esimerkiksi Kiinassa, on paljon yrityksiä, joiden päästöt tai yhteiskunnallinen vastuu eivät ole kestävällä tasolla. Tämä ei kuitenkaan ole vain paikallinen ongelma, vaan globaalit yritykset käyttävät näitä alihankkijoina, usein jopa tietämättään. Vastuullisilta yrityksiltä vaaditaan myös vastuullista alihankintaketjua. 

Esimerkkejä: 

 • Nordea Maailmanlaajuiset tähdet 
 • Nordea Ilmasto ja ympäristö 
 • JP Morgan Europe Sustainable Equity Fund 
 • Vastuulliset ETF:t esimerkiksi: ISHARES Dow Jones Global Sustainability tai Lyxor Finvex Sustainability Low Volatility 

Artikkelin kirjoittaja on Tanja Eronen, joka toimii Nordeassa säästämisen ja sijoittamisen yksikössä asiakaskokemusjohtajana.

Runsas tarjoama eri vaihtoehtoja Nordea Investorista 

Haluat sitten sijoittaa ETF:iin, suoriin osakkeisiin, Nordean rahastoihin tai muiden toimijoiden rahastoihin. Pörssikaupan välityspalkkiot ovat kilpailukykyiset ja suosivat kansainvälistä hajauttamista. Lisäksi rahastosijoituksia teet ilman merkintä- ja lunastuspalkkioita. Eri vaihtoehtoja löytyy tuhansia.

Nordea Investor

Osta osakkeita ja muita sijoitustuotteita kätevästi, missä ikinä oletkin.

Tutustu

Katso myös:

Hups! Ota evästeet käyttöön nähdäksesi tämän sisällön Nordealta

Hups! Ota evästeet käyttöön nähdäksesi tämän sisällön Nordealta