Nordean asuntomarkkinakatsaus – kesä 2022

Asuntokauppa näyttää siirtyneen normaaliin voimakkaan kasvun jälkeen. Myyntiajat tai myynnissä olevien asuntojen määrä eivät kuitenkaan ole kasvaneet merkittävästi. Energiahintojen noustessa lämmitysmuodon muutos ympäristöystävällisemmäksi kannattaa. Energiatehokkuus myös nostaa selvästi asunnon myyntihintaa.

Asuntohintojen kovin nousu takana, kauppa käy edelleen

Mitä kotitalouksien on syytä tietää asuntomarkkinoista ja miten kodinomistajan kannattaa nyt toimia? Nordean asiantuntijat kertovat alan näkymistä

Asuntokauppamarkkina näyttää palautuneen normaaliin viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen, mutta on edelleen hyvällä tasolla. Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa koko maassa reilut kolme prosenttia vuodentakaisesta.

Kovin hintojen nousu on kuitenkin tällä erää nähty. Yksiöiden hinnat ovat kääntyneet jopa loivaan laskuun, ja myös omakotitalojen hintojen nousu on tasaantunut. Varsinkin perheasunnoille on kuitenkin edelleen runsaasti kysyntää, ja asuntolainaneuvotteluihin pääsee tällä hetkellä todella hyvin – parhaimmillaan jopa päivässä.

Vaikka asuntokauppoja tehdäänkin nyt vähemmän, asuntojen myyntiajat jatkavat kuitenkin lyhenemistä koko maassa.

Korkojen nousu painaa hintoja, mutta näkyy myös kukkarossa

Korkojen nousu on nyt alkanut ja näyttäisi jatkuvan seuraavat vuodet. Korkotason nousu alkaa tänä vuonna näkyä korkomenojen nousuna niin uusissa asuntolainoissa kuin vanhoissa lainoissa näiden korontarkistuspäivänä.

Korkojen nousu vähentää muuhun kulutukseen käytettävissä olevaa rahamäärää ja siten jarruttaa muun kulutuksen kasvua. Samaan aikaan korkojen nousu tulee kuitenkin myös painamaan asuntojen hintoja alas ja asuntojen reaalihinnat ovatkin kääntyneet laskuun viime kuukausina, kun inflaatio on nostanut päätään. Toisaalta työllisyyden paraneminen ja palkkojen nousu vetävät hintoja ylöspäin.

Suomen asuntomarkkinoille ei kuitenkaan ole päässyt muodostumaan kuplaa, vaikka matala korkotaso onkin kestänyt pitkään.

Energiatehokkuus nostaa asunnon myyntihintaa

Lämmitysmuodon muutos ympäriystävällisemmäksi on energiahintojen noustessa tullut erittäin kannattavaksi. Asumisessa korkeammat energian hinnat näkyvät konkreettisimmin sähkön ja lämmityksen kautta.

Energian hintojen jyrkin nousu on talttunut, mutta hinnat ovat jääneet korkealle tasolle. Fossiilisiin polttoaineisiin kuten raakaöljyyn tai maakaasuun perustuvan lämmitysmuodon vaihtaminen on tärkeä osa ilmastonmuutosta hidastavaa taistelua ruohonjuuritasolla. 

Energiatehokkaamman lämmitysmuodon valinta ei ole kuitenkaan vain ilmastoteko, vaan säästää myös rahaa. Esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön voi maksaa itsensä takaisin yhdeksässä vuodessa ja kaukolämpöön jo neljässä vuodessa, kun mukaan on huomioitu valtion energia-avustus.

Energiatehokkuus vaikuttaa myös selvästi asunnon hintaan nostaen sen jälleenmyyntiarvoa.

Miten kodinomistajan tai kodista haaveilevan kannattaa nyt toimia?

  • Kodin ostoa suunnittelevan on hyvä tarkastella, miten korkojen ja kustannusten nousu vaikuttaa omaan budjettiin. Vaikka kauppa käy edelleen hyvin ja asuntolainaneuvotteluun pääsee nopeasti, lainalupaus pankilta kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen kodin ostoa. 
  • Asunnon omistajan kannattaa varautua korkojen ja hintojen nousuun esimerkiksi säästämällä säännöllisesti asuntolainan ohella.
  • Omakotitalossa asuvan on järkevää miettiä vaihtoa energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon. Ilmastoteon lisäksi remontin ansiosta yleensä säästää rahaa ja kohottaa samalla oman kodin jälleenmyyntiarvoa.

Juho Kostiainen, Nordean ekonomisti

Jussi Pajala, Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja

Nordean asuntomarkkinakatsaus julkaistaan neljästi vuodessa. Katsaus sisältää ajankohtaista tietoa asuntomarkkinoilta ja asumisen trendeistä. Lue katsaus kokonaisuudessaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Kiinteistön energiaremontti

Energiaremontilla voit säästää energiakustannuksissa, parantaa asumisen mukavuutta sekä pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Lue lisää energiaremontoinnin rahoittamisesta

Kodinomistajan uutiset

Katso kodinomistajan uutiset ja kerää talteen kodinomistajan edut ja vinkit kesää varten

Lue kodinomistajan uutiset

Tee alustava laskelma ja hae asuntolainaa Avautuu uuteen ikkunaan

Kun olet lähettänyt lainahakemuksen, otamme sinuun puhelimitse yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä ja sovimme tapaamisesta.

Hae lainalupaus tai asuntolainaa Avautuu uuteen ikkunaan