Katsaus asuntomarkkinoihin – Syyskuu 2022

Asuntohintojen nousu on hidastunut selvästi tänä vuonna. Ennakoimme asuntohintojen laskevan 0-5 % seuraavan vuoden aikana. Energian kallistuminen ja korkojen nousu kasvattavat asumiskuluja sekä heikentävät asuntosijoittajien tuottoja lähivuodet.

Asuntokauppamäärät laskevat ja lämmitysmuoto vaikuttaa nyt asunnon hintaan

Mitä kotitalouksien on syytä tietää asuntomarkkinoista ja miten kodinomistajan kannattaa nyt toimia? Nordean asiantuntijat kertovat alan näkymistä.

Asuntohintojen nousu hidastuu

Asuntokauppojen kuukausittainen lukumäärä on tippunut viime vuoden huippulukemista takaisin koronaa edeltäneille tasoille, kun suurimmat asunnonvaihtotarpeet on tyydytetty ja rahaa suuntautuu enemmän muuhun kulutukseen. Toisaalta erittäin hyvä työllisyystilanne tukee asuntokysyntää edelleen tänä vuonna.

Asuntojen hintakehitys on tasaantunut viimeisen vuoden aikana. Odotamme asuntohintojen laskevan 0-5 % seuraavan vuoden aikana. Asuntomarkkinoilla ollaan siirrytty ostajan markkinaan, jossa valinnanvaraa on aiempaa enemmän ja hinnoista neuvotellaan enemmän alas- kuin ylöspäin.

Asumiskustannukset nousevat nopeasti

Inflaatio on kiihtynyt nopeasti tänä vuonna ja erityisen nopeaa on ollut asumiskustannusten nousu. Sähkön kuluttajahinnat ovat nousseet keskimäärin 40 % vuodentakaiseen verrattuna, ja asuntojen huollon ja kunnostuksen kustannukset ovat nousseet rivakasti. 

Myös asuntolainojen korot ovat nousseet nopeasti. Asuntolainan tyypillinen viitekorko 12 kuukauden euribor on noussut jo 2,4 prosenttiin. Ennustamme, että 12kk euribor-korko nousee 2,5 prosentin tuntumaan seuraavan puolen vuoden aikana, minkä jälkeen odotamme nousun pysähtyvän.

Markkinakorkojen nousu kolminkertaistaa kotitalouksien korkomenot, jos asuntolainaan ei ole otettu kiinteää korkoa tai korkojen nousulta ei ole suojauduttu muilla keinoin.

Lämmitysmuoto vaikuttaa nyt asunnon hintaan

Sähkön hinnan rajusta noususta huolimatta sähkölaskun osuus kotitalouden kokonaismenoista on melko pieni etenkin kerrostaloasujalle. Sähkön kallistuminen tuntuu erityisesti sähkölämmitteisissä omakotitaloissa.

Lämmitysmuodolla ja energiatehokkuudella onkin nyt aiempaa suurempi merkitys asunnon hintaan. Vierekkäisten talojen hinnat voivat jatkossa poiketa toisistaan aiempaa enemmän riippuen energiakustannuksista. Myös taloyhtiöiden väliset erot vastikkeissa tulevat kasvamaan. 

Asuntosijoittajan tuotot tiukassa

Asuntosijoittajan kissanpäivät ovat toistaiseksi takanapäin. Kasvanut vuokratarjonta hidastaa vuokrien nousua ja kasvattaa ns. tyhjiä kuukausia. Samalla kiinteistön ylläpitokustannusten nousu kohottaa vastikkeita. Korkojen nousu näkyy puolestaan rahoituskuluissa.

Pidemmällä aikavälillä tilanne näyttää kuitenkin hieman valoisammalta. Rakentamisen hidastuminen vähentää asuntotarjontaa ensi vuodesta alkaen. Korkojen nousu näkyy myös omistusasujien kuluissa, mikä tekee vuokralla asumisesta suhteessa houkuttelevampaa. 

Rakentaminen hidastuu

Asuntokaupan hidastuminen, kohonneet rakennuskustannukset sekä rakennusyhtiöiden nousseet rahoituskustannukset ovat alkaneet jarruttaa asuinrakentamista. Tänä vuonna valmistuu vielä runsaasti uusia asuntoja, mutta ensi vuodesta alkaen uusi asuntotarjonta alkaa vähentyä.

Rakentamisen hidastuminen on odotettua, sillä uusien asuntojen kauppa on hidastunut selvästi viisi vuotta kestäneen vilkkaan jakson jälkeen. Uusien asuntojen energiatehokkuus on nyt myyntivaltti ja näin olleen uusien asuntojen kaupan ei ennakoida kokonaan pysähtyvän.

Miten kodinomistajan tai kodista haaveilevan kannattaa nyt toimia

  • Omia tuloja ja menoja kannattaa nyt tarkastella ja miettiä, voiko jostain karsia
  • Säästöjä voi hakea myös arjen pienistä teoista: esimerkiksi omaa sähkönkulutusta tarkastelemalla voi säästää pitkän pennin sähkölaskussa. 
  • Mikäli tarvitset isompaa joustoa talouteesi, lyhennysjoustot ja -vapaat mahdollistavat asuntolainan lyhennyksen muokkaamisen pienemmäksi. 
  • Säännöllinen säästäminen taloudellisen puskurin luomiseksi kasvavien asumismenojen varalta kannattaa aloittaa viimeistään nyt.
  • Energiaremontilla on mahdollista säästää energiakuluissa. Lämmitysmuodon vaihtamisella voi säästää rahaa ja energiaa sekä pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Myös pienemmillä muutoksilla kuten valaisimien ja kodinkoneiden vaihtamisella on vaikutusta omaan energiakulutukseen. 

Lue Nordean asuntomarkkinakatsaus kokonaisuudessaanAvautuu uuteen ikkunaan

Vaurastu samalla kun lyhennät asuntolainaasi

Kun säästät säännöllisesti laina-aikana, korkoa korolle -ilmiö kartuttaa varallisuuttasi, samalla suojaudut myös kulujen ja korkojen nousua vastaan.

Näin säästöt kasvavat ajan kuluessa

Kodinomistajan uutiset

Katso kodinomistajan uutiset ja kerää talteen kodinomistajan edut ja vinkit oman taloutesi hoitoon.

Lue kodinomistajan uutiset

Tee alustava laskelma ja hae asuntolainaa Avautuu uuteen ikkunaan

Kun olet lähettänyt lainahakemuksen, otamme sinuun puhelimitse yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä ja sovimme tapaamisesta.

Hae lainalupaus tai asuntolainaa Avautuu uuteen ikkunaan