Nordean asuntomarkkinakatsaus – kevät 2022

Venäjän hyökkäyssodan suora vaikutus asuntokauppaan jäi lyhytaikaiseksi ja korkojen odotetaan nousevan plussan puolelle jo kesän aikana. Inflaation ja asumiskustannusten nousu kuitenkin syövät kuluttajien ostovoimaa, mikä on hidastamassa asuntohintojen nousua. Pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoilla ylitarjontaa.

Moni kodinomistaja maksaa pian korkoa asuntolainastaan

Mitä kotitalouksien on syytä tietää asuntomarkkinoista? Nordean asiantuntijat kertovat alan näkymistä.

Ukrainan sodan vaikutuksen asuntokauppaan ennakoidaan jäävän lyhytaikaiseksi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai myös suomalaiset asunnonostajat varpailleen helmi-maaliskuun vaihteessa. Uusien lainahakemusten määrä väheni selvästi sodan alettua, mutta on jo palautunut normaalille tasolle huhtikuun alkuun mennessä. Sodan suorat vaikutukset asuntomarkkinoille näyttäisivätkin tällä erää jäävän lyhytaikaisiksi, mutta sodan mahdollinen laajeneminen sekä EU:n energiapakotteet voivat muuttaa tilannetta.

Inflaation ja asumiskustannusten nousu syö kuluttajien ostovoimaa, mikä on hidastamassa asuntohintojen nousua

Ukrainan sodan myötä etenkin energian ja ruoan hintoihin on tullut lisää nousupaineita ja inflaatio kohosi maaliskuussa jo 5,6 prosenttiin. Lämmityksen ja sähkön lisäksi myös huollon ja remontoinnin hinnat ovat nousseet, mikä tuo nousupaineita vastikkeisiin. Vastikkeiden nousu syö myös asuntosijoittajien tuottoja, kun kustannuksia ei välttämättä voida siirtää vuokralaiselle heikentyneen kysyntätilanteen takia. Kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen rajoittaakin asuntohintojen nousua tänä vuonna.

Markkinat ennakoivat prosentin korkoa

Ukrainan sota ei ole juurikaan maltillistanut korkonäkymiä, pikemminkin päinvastoin. Asuntolainojen viitekorkona käytetyn 12 kuukauden euriborin odotetaan nousevan plussan puolelle jo kesän aikana ja markkinat ennakoivat prosentin korkoa niille, joilla korontarkistuspäivä on tämän vuoden lopulla. Korkojen nousun odotetaan kuitenkin pysähtyvän prosentin tuntumaan. Korkoihin liittyy nyt kuitenkin paljon epävarmuutta. Korkojen nousu voi kiihtyä selvästikin, mikäli inflaatio jää euroalueella pysyväksi ilmiöksi, mutta toisaalta talousnäkymien selvä heikkeneminen voi pysäyttää korkojen nousun alkuunsa.

Vuokramarkkinoiden ylitarjonta jatkuu pääkaupunkiseudulla 

Erityisesti Helsingissä on nyt paljon vapaita pieniä vuokra-asuntoja. Pandemian ja etätöiden myötä ihmiset ovat hakeneet isompia asuntoja. Moni onkin muuttanut kehyskuntiin, mikä on näkynyt väestönkasvun hidastumisena Helsingissä. Samaan aikaan on valmistunut runsaasti uusia pieniä vuokra-asuntoja. Pandemian väistyminen, vuokratason nousun pysähtyminen ja edessä siintävä korkojen nousu tukevat vuokrakysyntää tästä eteenpäin, joten vuokramarkkinan odotetaan tasapainottuvan kuluvan vuoden aikana.

Miten kodinomistajan tai siitä haaveilevan kannattaa nyt toimia?

  • Asunnon omistajan kannattaa tarkastella omaa talouttaan kohoavien kustannusten valossa. Korkojen nousua vastaan on järkevää suojautua esimerkiksi säästämällä asuntolainan ohella.
  • Asuntosijoittajien on syytä päivittää laskelmat vastaamaan uutta tilannetta. Tuottolaskelmissa on hyvä ottaa huomioon se, ettei uutta vuokralaista välttämättä löydy yhtä helposti, koronnousun eri vaihtoehdot sekä kohonneet vastikkeet.
  • Vuokralainen on saanut todennäköisesti valita asuntonsa viime aikoina useammista vaihtoehdoista kuin aiemmin, eivätkä vuokrat ole nousseet välttämättä entiseen malliin. Vuokramarkkinan odotetaan kuitenkin palautuvan pikkuhiljaa koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

 

Juho Kostiainen, Nordean ekonomisti

Jussi Pajala, Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja

Nordean asuntomarkkinakatsaus julkaistaan neljästi vuodessa. Katsaus sisältää ajankohtaista tietoa asuntomarkkinoilta ja asumisen trendeistä. Lue katsaus kokonaisuudessaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Kuuntele podcast

Asuntomarkkinat sodan ja nousevien kustannusten puristuksissa

Asuntomarkkinakatsaus - Small

Millaiset ovat asuntomarkkinoiden tulevaisuudennäkymät? Nordean asiantuntijat perkaavat podcastissa kevään asumisen trendejä.

Kuuntele podcastAvautuu uuteen ikkunaan