Miten käy koroille? - Helmikuun asuntomarkkinakatsaus

Asuntokaupan odotetaan lähtevän kevään aikana jälleen käyntiin epävarmuuksien vähentyessä. Viime vuonna alkaneen asuntohintojen lasku kuitenkin jatkuu vielä alkuvuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntohintojen odotetaan laskevan 10 % ja koko maassa 7 % viime vuoden huipuista päätyen vuoden 2020 alun tasolle.

Alamäen odotetaan loppuvan kesään mennessä - Nordean asuntomarkkinakatsaus

Mitä kotitalouksien on syytä tietää kevään asuntomarkkinasta ja miten kodinomistajan kannattaa nyt toimia? Nordean asiantuntijat kertovat alan näkymistä

Vaimea talvi asuntomarkkinoilla

Asuntokauppa on hiljentynyt selvästi joka puolella Suomea. Kauppamäärät ovat noin 40 % alhaisempia kuin vuosi sitten ja noin 20 % pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen myyntiaika on pidentynyt liki kuukaudella ja asuntoja on poikkeuksellisen paljon myytävänä sekä vuokrattavana.

Uudiskohteiden kauppa on hidastunut vanhojen asuntojen kauppaa enemmän, mikä näkyy nyt rakentamisen selvänä hidastumisena. Tänä vuonna valmistuu vielä runsaasti asuntoja, mutta ensi vuodesta lähtien uudistarjonta alkaa supistua voimakkaasti. 

Asuntomarkkinan hyytymisen taustalla on ollut etenkin korkea inflaatio sekä ennätysnopea korkojen ja energiahintojen nousu – vaikkakin sähkön osalta korkeimmat hinnat näyttäisivätkin olevan takanapäin. Asuntolainan viitekorkona yleisimmin käytetty 12 kuukauden euribor on kohonnut jo reiluun 3,5 prosenttiin ja sen odotetaan nousevan vielä lähelle 4:ää prosenttia alkuvuoden aikana.

Ensiasunnon ostajalle nyt erinomainen tilaisuus hankkia oma koti

Asuntohinnat kääntyivät selvään laskuun viime vuonna kysynnän vähentyessä. Pääkaupunkiseudulla hinnat tippuivat viime vuoden lopussa 5 % vuoden takaisesta ja koko maassa 3 %. Eniten ovat laskeneet yksiöiden hinnat, kun sijoittajat ovat kaikonneet markkinoilta. Pientä ensiasuntoa ostavalle nyt onkin vuosikymmeniin paras tilaisuus hankkia oma koti, kun tarjontaa on runsaasti ja hinnoissa neuvotteluvaraa.

Piristyykö omakotitalojen kauppa keväällä?

Viime vuosina pääkaupunkiseudun kehyskuntien omakotitaloissa hinnat nousivat liki 20 % kahdessa vuodessa. Omakotitalojen hinnat ovat laskeneet koko maassa 7,6 % viime vuoden huipuista. Sähkön korkea hinta on merkittävästi heikentänyt omakotitalojen kysyntää: edelleen kolmasosa omakotitaloista lämpiää suoralla sähkölämmityksellä, vaikkakin lämpöpumppujen osuus on selvästi kasvanut viime vuosina. Viime aikainen sähkön hinnan lasku on omiaan piristämään omakotitalojen kauppaa keväällä.

Asuntohintojen odotetaan vielä laskevan 

Odotamme asuntohintojen laskevan pääkaupunkiseudulla 10 % ja koko maan tasolla 7 % viime vuoden huipputasojen alapuolelle tämän vuoden toisella neljänneksellä. Asuntohintojen lasku viime vuoden lopulla oli odotettua voimakkaampaa ja suurin osa hintakorjauksesta on jo nähty. Odotamme hintojen kuitenkin laskevan vielä alkuvuonna 5 % Pk-seudulla ja 3 % koko maan tasolla. 

Asuntohintojen laskun odotetaan jäävän väliaikaiseksi, sillä markkinan perustekijät ovat kunnossa. Hintojen odotetaankin kääntyvän jälleen nousuun tämän vuoden jälkipuoliskolla.

Korkojen nousun tasaantuminen, inflaation hidastuminen sekä hyvänä säilynyt työllisyystilanne tukevat asuntokauppaa kesää kohti mentäessä. Asuntokaupan heikommat ajat näyttäisivätkin olevan kohta takana ja kauppamäärien odotetaan kasvavan selvästi kevään aikana. 

Sijoitusasuntomarkkinoiden kupla on puhjennut

Alhainen korkotaso teki asuntosijoittamisesta kannattavaa pienemmilläkin vuokratuotoilla rahoituskustannusten ollessa matalia ja asuntohintojen noustessa. Kasvanut sijoittajakysyntä on myös kasvattanut tarjontaa ja viimeisen 4-5 vuoden aikana pienten kaupunkiasuntojen rakentaminen on ollut ennätyksellisen suurta. 

Pitkään jatkunut matala korkotaso loi pienen kuplan sijoitusasuntomarkkinoille, joka on nyt puhjennut korkojen noustessa. Odotamme asuntohintojen laskevan eniten tyypillisissä vuokrakohteissa, kasvukeskusten pienissä kerrostaloasunnoissa. 

Vuokrat lähteneet jälleen nousuun

Asuntovuokrien nousu on jäänyt selvästi inflaatiosta jälkeen, vaikka asuinkiinteistöjen ylläpidon kustannukset ovat nousseet vuodessa 11 %. Kasvanut vuokratarjonta on pitänyt vuokrankorotukset maltillisina. Korona-aikaisen heilahduksen jälkeen väestö kasvaa jälleen kasvukeskuksissa, mikä osaltaan kasvattaa asuntojen kysyntää kasvukeskuksissa. Viimeisen puolen vuoden aikana vuokrat ovatkin lähteneet selvään nousuun uusissa vuokrasuhteissa.

Miten kotitalouksien kannattaa nyt toimia?

  • Asunnon omistajan kannattaa varautua kohonneisiin asumiskustannuksiin esimerkiksi säästämällä säännöllisesti lainanlyhennyksen ohella. Jos rahojen riittävyys mietityttää, lainanlyhennyksiin voi saada joustoa hyödyntämällä asuntolainan lyhennysvapaata (kuten LyhennysJoustoa). Jos rahoitusvastike tai taloyhtiön lainan korko tuntuu liian suurelta, taloyhtiön lainan voi muuttaa henkilökohtaiseksi lainaksi, joka on usein taloyhtiölainaa joustavampi.
  • Ensiasunnon ostajalla on nyt paras tilaisuus pitkään aikaan ostaa oma koti. Tarjontaa on runsaasti ja myyntiaikojen pidentyessä hinnoista voi ja kannattaa nyt neuvotella. Toisaalta ostajan on hyvä muistaa arvioida korkomenot ja asumiskustannukset tarkkaan ennen ostopäätöstä.
  • Vuokralaisella on ollut viime aikoina enemmän valinnanvaraa vuokra-asunnoissa ja vuokrankorotukset ovat pysyneet kohtuullisina. Vuokrien hinnat ovat kuitenkin lähteneet taas nousuun.

Lue Nordean asuntomarkkinakatsaus kokonaisuudessaanAvautuu uuteen ikkunaan

Vaurastu samalla kun lyhennät asuntolainaasi

Kun säästät säännöllisesti laina-aikana, korkoa korolle -ilmiö kartuttaa varallisuuttasi, samalla suojaudut myös kulujen ja korkojen nousua vastaan.

Näin säästöt kasvavat ajan kuluessa

Älä jää yksin huoliesi kanssa

Olemme täällä sinua varten. Tarjoamme käyttöön ratkaisuja, joilla esimerkiksi lainanlyhennykset ja maksut joustavat.

Tutustu ratkaisuihimme

LyhennysJousto

Säädä lainasi kuukausierää joustavasti Lyhennysjoustolla. Sen avulla voit itse muokata lainan kuukausieriä tai ottaa lyhennysvapaata itse.

Lue lisää LyhennysJoustosta