Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Osakkeet jatkavat ylipainossa markkinoiden ristiaallokossa

Markkinakommentti

Vuoden alun osakemarkkinatunnelmat ovat heiluneet laidasta laitaan, kun sijoittajat ovat etsimällä etsineet huolenaiheita ja syitä osakkeiden laskulle. Vahva, vakaa talouskasvu ja poikkeuksellisen kova tuloskasvu ovat jääneet sivurooliin, mutta odotamme sijoittajien huomion kääntyvän jälleen myönteisiin asioihin. Hyvät talous- ja tulosuutiset siivittävät osakkeita jatkossa ylöspäin ajoittaisesta markkinoiden ristiaallokosta huolimatta.

Maailman osakemarkkinoiden vuoden alun tuotto on jäänyt nollan pintaan. Siihen on kuitenkin päädytty reippaan heilunnan jälkeen, jossa sijoittajien huomion kohteet ovat vaihdelleet kovaa vauhtia. Uutisten ristiaallokossa myönteistä puolta ovat edustaneet vahva talous ja erittäin vahvat tulokset sekä edelleen matalana pysynyt inflaatio. Toisaalta korkojen nousuodotukset ja pelot kauppasodasta sekä talouskasvun huippujen ohittamisesta ovat säikytelleet sijoittajia.

Pitkän nousuputken jälkeen on ymmärrettävää, että sijoittajien varovaisuus ja myyntiherkkyys ovat kasvaneet vuoden alussa. Vähitellen tunnelmat ovat kuitenkin normalisoitumassa. Nyt sijoittajien huomio voikin keskittyä jälleen perustekijöihin, jotka ovat selvästi osakkeiden puolella. Uskomme, että pomppuileva nousu markkinoilla jatkuu jälleen. Olemme pitäneet osakkeita ylipainossa suosituksissamme syyskuusta 2016 ja uskomme, että osakkeet ovat jatkossakin voittajia.

Hurjaa tuloskasvua

Kaikkein tärkein asia osakesijoittajalle ovat yritysten tulokset ja siltä saralta myös uutisvirta on tällä hetkellä kaikkein vahvinta. Vuoden ensimmäisen neljänneksen tulosodotukset olivat Yhdysvalloissa korkealla, mutta toteuma on vielä vahvempi, kun tuloskasvu näyttää veroalen tukemana olevan reilusti yli 20 prosenttia.

Kasvu ei ole kuitenkaan pelkkää veroalea, sillä myös yritysten myynti on vahvassa vedossa. Myyntiä siivittää hyvä, maailmanlaajuinen talouskasvu. Talouskasvun huippu saattaa olla käsillä, sillä ennakoivissa indikaattoreissa on nähty pieni käänne alaspäin, mutta siitä huolimatta talousnäkymät kertovat kasvutason pysyvän laaja-alaisesti korkeana jatkossakin.

Korot palaamassa ykkösuhkaksi?

Kevään kauppasotamurheiden jälkeen markkinoiden suurimmaksi riskiksi on jälleen nousemassa se, että menee liian hyvin. Vahva talous on kiristämässä inflaatiota pikkuhiljaa, minkä seurauksena korkopeikko voi jälleen heräillä. Viime viikolla Yhdysvaltain 10 vuoden korko rikkoi kolmen prosentin rajan ensi kertaa sitten vuoden 2014 alun. Toistaiseksi korkojen ylöspäin hivuttautuminen ei ole huolestuttavaa, vaan lähinnä merkki talouden vahvuudesta. Sijoittajat saattavat kuitenkin säikkyä korkoja jatkossa, sillä vähitellen korkeampi korkotaso voi tuntua talouskasvussa merkittävämminkin.

Lippo Suominen, päästrategi, Nordea Varallisuudenhoito