Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Nousu testissä, mutta osakkeet lopulta voittajia

Vuoden alun ripeä nousu on kevään myötä kääntynyt laskuksi osakemarkkinoilla. Korkojen nousupelko, kauppasotauhka ja teknojättien haasteet ovat vuorollaan painaneet sijoittajien tunnelmia, ja samalla vahva talous ja erinomaiset tulokset ovat jääneet taka-alalle. Ahneus ja pelko jatkavat kädenvääntöään, mutta kun otsikkohälinä helpottaa, uskomme osakkeiden palaavan nousu-uralleen, joten pidämme osakkeet ylipainossa suosituksissamme.

Pitkän, tasaisen osakkeiden nousukauden jälkeen heilunta on jälleen palannut osakemarkkinoille kevään aikana. Ripeät nousut ja laskut ovat seuranneet toisiaan, mutta miinusmerkkejä on tullut plussia enemmän. Vuoden ensimmäisen neljänneksen euromääräiset tuotot maailman osakemarkkinoilta jäivätkin lopulta reilut kolme prosenttia pakkaselle.

Taloustoiveista riskeihin

Vuoden alussa sijoittajilla olivat kovat odotukset talous- ja tuloskasvusta, eikä niiden saralta ole merkittäviä pettymyksiä saatukaan. Tiedot kertovat edelleen vahvasta sijoitusympäristöstä. Talousuutiset ovat kuitenkin jääneet taka-alalle, sillä odotukset olivat jo valmiiksi korkeat, ja niinpä talous ei ole onnistunut enää yllättämään myönteisesti. Vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloskausi käynnistyy huhtikuussa, ja jälleen on luvassa vahva tulosanti. Mutta samoin kuin hyvä talous, niin myöskään erinomaiset tulokset eivät ole enää uusia uutisia.

Sijoittajien huomio onkin siirtynyt tekijöihin, jotka voisivat aiheuttaa kielteisiä yllätyksiä. Tammikuun lopussa tiedot USA:n palkkojen kiihtymisestä herättivät inflaatiopeikon, mikä aiheutti osakkeiden ensimmäisen kunnon pudotuksen kahteen vuoteen. Sittemmin inflaatio- ja palkkaluvut ovat pysyneet aisoissa, joten korkopelot ovat jälleen hälvenneet.

Seuraava huoli markkinoille tuli Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoittamista tulleista, joiden pelättiin johtava laajaan kauppasotaan. Tulleja on kuitenkin jälkikäteen vesitetty, ja kauppasotapelotkin ovat jonkin verran hälvenneet. Viimeisimpänä huolena ovat globaalien teknojättien vastoinkäymiset Facebookin johdolla. Niin kutsutut FAANG-yhtiöt ovat siivittäneet osakkeiden nousua ja niiden ongelmat heijastuvat koko maailmaan. Lisääntyvä sääntely ja kielteinen julkisuus aiheuttavatkin kysymysmerkkejä yhtiöiden tulevan kasvun osalle.

Osakkeet jatkavat ylipainossa

Kielteiset uutiset ovat ottaneet markkinat haltuunsa, mikä kertoo sijoittajien hermostuneisuudesta. Jos mikään kielteisistä tekijöistä ei kuitenkaan karkaa käsistä, kyllästyvät sijoittajat ennen pitkää niiden tuijottamiseen. Silloin huomio palaa takaisin vahvaan talouteen ja tuloksiin, jotka houkuttavat osakkeisiin. Ne eivät enää ylitä odotuksia yhtä voimakkaasti kuin aiemmin, minkä takia osakkeiden nousuvauhti ei ole enää superripeää ja heilunta on kasvanut pysyvästi. Suunta on kuitenkin yhä ylöspäin, joten pidämme osakkeet edelleen ylipainossa suosituksissamme. 

Lippo Suominen, päästrategi, Nordea Varallisuudenhoito