Keinoja asuntosijoituksen turvaksi

Asuntosijoittamiseen liittyvät riskit liittyvät esimerkiksi vuokralaisiin, remonttitarpeisiin, hoitokulujen nousuun ja korkotason nousuun. Sijoittaja voi itse varautua niihin muun muassa henkilövakuutuksella, sijoitusasunnon vakuutuksella ja korkosuojalla.

Moni asuntosijoittaja on rahoittanut sijoitusasunnon lainalla korkotason ollessa matalalla. Kun korot nousevat, lainakustannuksetkin nousevat nakertaen sijoituskohteen tuottoa. Nouseva korkotaso voi vaikuttaa myös asuntokohteiden kysyntään ja hintoihin. 

Lisäksi tuottoja ja kustannuksia kannattaa miettiä myös laajemmin kuin remonttikustannusten, vastikkeiden tai korkotason nousuna. Mitä jos joku asuntosijoittamiseen liittyvistä riskeistä toteutuisi samaan aikaan, kun omat tulot kutistuisivat esimerkiksi vakavan sairastumisen tai työttömyyden takia? 

Henkilövakuutuksella turvaa itselle ja lähipiirille

Jos varallisuutesi on sijoitettuna kiinteään omaisuuteen, voi sen myyminen olla työlästä vaikeassa elämäntilanteessa esim. sairastuessa tai työttömyyden aikana. Myös markkinatilanne voi olla sellainen, ettei asuntosijoitusta ole taloudellisesti järkevää realisoida. Henkilövakuutuksella voit varautua asuntosijoittajaan henkilökohtaisesti kohdistuviin riskeihin. Esimerkiksi vakavan sairauden turvan vakuutuskorvaus helpottaa talouden tasapainottamista, mahdollistamalla esim. asuntosijoitukseen otetun luoton takaisinmaksua sairastumisen aikana.

Henkilövakuutuksen kuolemanvaraturvan korvauksesta voi puolestaan olla apua tilanteessa, jossa asuntovarallisuutta siirtyy jälkipolville perintönä. Joskus perintöveron määrä voi tulla perinnönsaajalle yllätyksenä, tai perintöveron maksamiseen ei yksinkertaisesti ole ollut mahdollisuutta valmistautua etukäteen.

Kuolemantapauksessa henkilövakuutuksesta saatava korvaus voi auttaa perinnönsaajaa selviämään perintöveron maksamisesta. Vakuutuskorvauksesta voi olla apua erityisesti silloin, kun perintövero on maksettava ennen perinnön saamista. Tällainen tilanne voi johtua esimerkiksi siitä, että toisella henkilöllä on hallintaoikeus perittävään omaisuuteen. 

Lue tarkemmin henkilövakuutuksestaAvautuu uuteen ikkunaan

Tiesitkö, että vuokralaisen vakuutus ei riitä

Sijoitusasunnon arvoon vaikuttaa tietenkin voimakkaasti myös asunnon kunto. Siksi asunnossa mahdollisesti sattuneet vahingot tulisi olla varmasti vakuutettuna. Tiesitkö, että vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa kotivakuutustaan, vaikka hän olisi aiheuttanut vahingon? Vuokralaisen vakuutus ei myöskään korvaa vuokralaisen tahallisia, esimerkiksi riidan tuoksinassa, syntyneitä vahinkoja huoneiston sisäpinnoille. 

Joissain tapauksissa voi käydä niinkin, että vuokralaisen oma vakuutus ei olisikaan enää voimassa, vuokralaisen unohduksen tai rahallisten vaikeuksien vuoksi. Vakuuttamalla sijoitusasuntosi itse, voit olla täysin varma, että asunto on asianmukaisesti vakuutettu. Vuokranantajan vakuutus on myös kustannustehokas turva, koska se on verovähennyskelpoinen.  

Lue kuusi syytä ottaa vuokranantajan vakuutus, ja jätä yhteystietosi, niin saat yhteydenoton Ifistä vakuutukseen liittyenAvautuu uuteen ikkunaan

Varmista sijoituskohteesi kannattavuus korkojen noustessa

Asuntosijoittamiseen liittyviä eri tekijöitä ja niihin liittyviä kustannuksia pystyy harvoin ennakoimaan, mutta lainan koron voit varmistaa tietylle tasolle tuleviksi vuosiksi. Tällöin sitoudut maksamaan tiettyä korkotasoa ennalta sovitun ajan, mutta samalla voit parantaa ennustettavuutta sijoituskohteesi tuotosta. 

Esimerkki: Minna sijoittaa asuntoon, jonka velaton hinta on 130 000 euroa. Hän rahoittaa asunnosta 40 000 euroa omalla rahalla ja 90 000 euroa lainarahalla 1 % lainamarginaalilla. Asunnosta Minna saa bruttovuokratuottoa 600 euroa kuukaudessa sekä maksaa asunnon hoitovastiketta 120 euroa kuukaudessa ja pääomatulosta veroa 30 %. 

Kuvasta näet, kuinka Minnan asuntosijoituksen vuosituotto vaihtelee eri korkotilanteissa suhteessa Minnan itse sijoittamaan 40 000 euron summaan.

Asuntosijoituksen vuosituotto

Oman pääoman vuosituoton kaava: (Vuokra-hoitovastike-lainan korko)*12(kk)*(Verot 1-0,30%) / Sijoitettu oma raha. Huom! Lainan pääoma 90 000 euroa, jossa ei ole huomioitu lyhennyksiä. Muita kuluja, veroja tai asunnon arvonvaihtelua ei ole huomioitu laskelmassa.

Autamme sinua löytämään sinulle sopivan ratkaisun korkojen suojaamiseen ja varmistamaan sijoituskohteesi tuoton korkomarkkinoiden heilunnasta huolimatta. Voit varata ajan varainhoitajalle soittamalla Nordea 24/7 (mpm/pvm). Kun soitat mobiilipankin kautta tai tunnistaudut heti puhelun alussa, pääset palveluun nopeimmin.  

Tee lainalaskelmaAvautuu uuteen ikkunaan