Opintolainan maksuohjelma

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Kun pankki saa Kelalta tiedon opintojesi päättymisestä tai keskeyttämisestä, on aika tehdä opintolainan takaisinmaksusuunnitelma. Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Opintojen aikana

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan eli pääomitetaan kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. 

Opintolainan korot pääomitetaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea, sekä vielä kerran viimeisen opintotukilukukauden jälkeen.

Pääomituksen seurauksena takaisin maksettava velkapääoma kasvaa myös korkojen ja koron korkojen verran. Pankki huolehtii pääomituksesta ilman erillistä pyyntöä. Kun korko pääomitetaan, velallinen voi halutessaan maksaa sen osuuden koroista tekemällä ylimääräisen lyhennyksen. Kun korkoja ei enää pääomiteta, maksetaan koko koron osuus sovittuna koronmaksupäivänä.

Jos opintolainavelallinen jättää koron maksamatta, Kela voi joutua maksamaan opintolainan takaajana pankille, minkä jälkeen opiskelija ei voi enää saada uutta opintolainaa. Jos Kela joutuu maksamaan lainan pankille, se perii saatavat velalliselta takaisin kahdeksan prosentin korolla (1.1.2010 lukien 7 %:n). Koron suuruudesta säädetään opintotukiasetuksessa. Tarvittaessa perinnässä turvaudutaan ulosottoon.

Opintojen päätyttyä

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5–2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Takaisinmaksuaika on yleensä noin kaksi kertaa opiskeluajan pituinen, ja siitä voidaan sopia joustavasti senhetkisen elämäntilanteesi mukaan.

Korkeakouluopiskelijana voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen yli 2 500 euroa ylittävästä opintolainan määrästä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suorittanut opinnot määräajassa. Kela maksaa opintolainahyvityksen yleensä pankkiin ylimääräisenä lyhennyksenä opintolainaasi valmistumisen jälkeen. 

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen.

Lyhennykset voidaan sopia joko puolivuosittain tai kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen.

Jotta voimme sopia lainan takaisinmaksuohjelmasta, olemme yhteydessä sinuun, kun olemme saaneet Kelalta tiedon opintojen päättymisestä. Mikäli emme tavoita sinua, laadimme opintolainalle lainaehtojen mukaisen maksuohjelman.

Voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista elämäntilanteiden muuttuessa myös sen jälkeen, kun olemme sopineet kanssasi takaisinmaksuohjelmasta.

Ota yhteyttä

Opintojen päätyttyä opintolainan maksuohjelmasta sopiminen hoituu kätevästi lähimmässä Nordean konttorissa tai soittamalla asiakaspalveluumme 0200 3000 (pvm/mpm) ma-su 24h/vrk.

Soittaessasi asiakaspalveluun sinun kannattaa tunnistautua Nordean pankkitunnuksilla. Näin nopeutat palveluun pääsyä ja voimme tarjota sinulle kokonaisvaltaista pankkipalvelua.

Laina tarpeesi mukaan Kaikki lainatuotteet Lisäpalvelut Laina tarpeesi mukaan

Matkaluotto

Matkakuumetta?

Äkkilähtö, talvilomalle etelään tai miksei matka maailman ympäri? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös matkastasi totta.

Autolaina

Autokuumetta?

Ostamassa uutta alle tai käytettyä yksityiseltä? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös autostasi totta.

Mökkilaina

Teltta on jo. Vain mökki puuttuu.

Oma mökki kiikarissa? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös mökistäsi totta.

Opintolaina

Keskity opiskeluun opintolainalla.

Opintolaina on tarkoitettu helpottamaan opiskelijan elämää. Lainapäätöksen jälkeen voit opiskella täysillä.

Puutarhalaina

Grillauskuumetta?

Uudet pihakivet, terassi tai uuden karhea ruohonleikkuri? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös puutarhastasi totta.

Remonttilaina

Remonttikuumetta?

Pintaremontti, uusi keittiö tai lapselle oma huone? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös kodin uudesta ilmeestä totta.

Sisustuslaina

Sisustuskuumetta?

Uusi sohva, sänky tai uusittavia kodin viihde-elektroniikkalaitteita? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös sisustuksestasi totta.

Venelaina

Venekuumetta?

Unelmien vene tai uudempaa vaihtamassa? Hae rohkeasti tarpeeseesi sopiva luotto ja tee myös veneestäsi totta.

Kaikki lainatuotteet

Joustoluotto

Luottoa 2000 eurosta 50000 euroon saakka

Joustoluotto sopii niin pieniin kuin suurempiinkin hankintoihin. Olit sitten hankkimassa autoa, venettä tai huonekaluja, suunnittelemassa remonttia tai vaikkapa lähdössä lomamatkalle.

Korttiluotot

Luottoa 500 eurosta 10000 euroon saakka

Luottokortilla teet päivittäiset ostokset kotimaassa ja ulkomailla. Luottokortilla saat tarvittaessa joustoa kuukausimenoihin. Tutustu kattavaan korttivalikoimaan!

Vakuudellinen kulutusluotto

Tekemässä elämän suuria hankintoja?

Vakuudellinen kulutusluotto on joustava ja edullinen ratkaisu suurempiin kertahankintoihin. Esimerkiksi kun suunnittelet hankkivasi autoa, venettä tai asuntovaunua.

AsuntoJousto

Suuria hankintoja pienellä kuukausierällä

Kaipaako asuntosi remonttia tai onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti? AsuntoJousto vapauttaa asuntovarallisuuttasi suunnitelmiesi toteuttamiseen.

Opintolaina

Keskity opiskeluun opintolainalla.

Opintolaina on tarkoitettu helpottamaan opiskelijan elämää. Lainapäätöksen jälkeen voit opiskella täysillä.

Lisäpalvelut

Vahinkovakuutukset

Nordeasta saat myös vahinkovakuutukset

Auto-, vene-, koti- ja henkilövakuutukset kannattaa keskittää Nordeaan.

Lainaturva Plus

Turvaa lainasi takaisinmaksu

Nordea Lainaturva Plussalla voit varmistaa lainasi takaisinmaksua vakavan sairauden, tapaturman, työttömyyden tai kuoleman varalta.

Neuvoja lainoista ja luotoista

Couple walking in the city  

Kulutusluotolla joustoa talouden hallintaan

Lainojen ja kulutusluottojen keskittäminen Nordeaan kannattaa.

Feet in sand  

Tee taloussuunnitelma

Laskemalla tulosi ja menosi saat taloutesi tasapainoon.