Ihmetteletkö joskus, mihin kaikki rahat oikein kuluvat? Kirjaa kaikki tulosi ja menosi ylös vaikkapa parin kuukauden ajalta. Näin saat selville mahdolliset rahareiät ja myös sen, jääkö kirjanpidon mukaan jotakin säästöönkin.

Näin suunnittelet talouttasi

  • Laske yhteen kaikki perheen tulot: palkat, lapsilisät, eläkkeet, asumistuet, opintotuet...
  • Laske yhteen kiinteät menot: yhtiövastike, vuokra, sähkö, vakuutukset, lehtitilaukset. Jaa yhteissumma 12 kuukaudelle, niin saat selville yhden kuukauden kiinteät menot.
  • Onko kiinteissä menoissa säästämisen mahdollisuutta? Ota esimerkiksi selvää, pienenisikö sähkölasku yhtiötä vaihtamalla, tilataanko läheiseen kirjastoon haluamiasi kalliita harrastelehtiä ja paljonko säästäisit, jos kännykässä olisi viihdenumeroesto.
  • Kirjaa ylös kaikki muuttuvat kulut: ruoka, vaatteet, harrastukset, hygienia... Näihin menoihin voit itse vaikuttaa eniten.

Kun tiedät tulosi ja menosi, voit paremmin tasata kausiluonteisia menoja. Tiedät myös, mihin aikaan vuodesta ja mistä menoista voit säästää rahaa esimerkiksi lomamatkaa, lainanlyhennystä tai suurempaa kodin hankintaa varten.

Jääkö rahaa yli?

Jos jää, niin siirrä ne pois normaalilta käyttelytililtä muihin säästö- tai sijoituskohteisiin. Tavallisella tilillä oleva 'ylimääräinen' raha tulee helposti käytetyksi.

Lue myös tarkistuslista kotisi säästöistä, lainoista ja vakuutuksista.

Neuvoja lainoista ja luotoista

Couple walking in the city  

Kulutusluotolla joustoa talouden hallintaan

Lainojen ja kulutusluottojen keskittäminen Nordeaan kannattaa.

Feet in sand  

Tee taloussuunnitelma

Laskemalla tulosi ja menosi saat taloutesi tasapainoon.