Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Oma ensiasunto on yksi elämäsi tärkeimmistä hankinnoista

Asuntolainan maksamista voi verrata kuukausittaiseen vuokran maksuun – sillä erolla, että maksamalla lainaa kerrytät omaa omaisuuttasi.

Jos kyseessä on asuntoa varten otettu laina ja pääomatuloja ei ole,  osa asuntolainan koroista vähennetään ansiotulojen veroista ns. alijäämähyvityksenä. Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on 32 % eli 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin muun asuntolainan koroista. Korotuksen saa enintään ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta. 

Tutustu näihin neuvoihin jo ennen kuin astut asuntomarkkinoille etsimään ensimmäistä omaa asuntoasi

1. Mieti, minkälaiseen asuntoon sinulla on varaa

Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaa käydä läpi tulosi ja menosi. Mieti realistisesti mihin rahasi riittävät: paljonko voisit kuukausittain käyttää asumiseen ja silti elää täysipainoista elämää? Minkälainen elintasosi olisi asumismenojen jälkeen? Voisitko matkustella, harrastaa, syödä ravintolassa silloin tällöin? Asumismenot on parasta mitoittaa arjen ehdoilla.
Apua saat Tulo- ja menoarvio laskurista.

2. Hanki lainalupaus

Saat etumatkaa muihin samasta asunnosta kiinnostuneisiin nähden, kun haet lainalupauksen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lainalupaus ei sido sinua mihinkään, mutta sen turvin voit tehdä tarjouksen asunnosta heti, kun ”se oikea” osuu kohdalle. 

Lainalupauksen saat täyttämällä asuntolainahakemuksen, jossa sovimme kanssasi lainaehdoista: lainan määrästä, laina-ajasta, korosta ja lyhennystavasta.

3. Kun "se oikea" löytyy

Kun olet löytänyt kiinnostavan asunnon, sinun kannattaa miettiä kauppahinnan ja asunnon lisäksi monia muitakin asioita:

  • Laske todelliset kuukausittaiset asumiskulut uudessa asunnossasi. Huomioi lainan lisäksi myös yhtiövastike.
  • Tulevat remontit, kuten talonyhtiön putkiremontti, voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Ota selvää tulevista remonteista ja arvioi niistä tulevat kustannukset mieluummin ylä- kuin alakanttiin.
  • Harkitse, maksaisitko mahdollisen taloyhtiölainan pois asuntolainalla. Silloin saat hyödyn ensiasunnonostajan korkovähennyksestä täysimääräisenä ja voit sopia muutoksista lainaan oman elämäntilanteesi mukaan.
  • Varaudu mahdollisiin muutoksiin, kuten korkojen nousuun tai odottamattomiin tapahtumiin, erilaisilla suojatuotteilla. Ne antavat pelivaraa elämän yllättäviin muutoksiin.

Neuvomme sinua mielellämme heti alkuvaiheesta lähtien: yhdessä suunnitellen saamme toiveasuntosi mahtumaan budjettiisi. Ota yhteyttä tai tule käymään – autamme sinua joka askeleella kohti ensimmäistä omaa kotiasi!

Asuntolainatuotteet Korkosuojaukset Asuntolainatuotteet

AsuntoJousto

Suuria hankintoja pienellä kuukausierällä

Kaipaako asuntosi remonttia tai onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti? AsuntoJousto vapauttaa asuntovarallisuuttasi suunnitelmiesi toteuttamiseen.

Asuntolaina

Nordeasta saat edullisesti juuri sinulle sopivan asuntolainan

Nordean asuntolainalla voit toteuttaa unelmasi - ostaa asunnon, rakentaa oman talon tai hankkia sijoitusasunnon.

ASP

Säästä 10 % asunnon hinnasta, lainaamme sinulle loput

Tili on tarkoitettu sinulle 15-39-vuotias.

Korkokatto

Älä anna asuntolainasi koron karata

Korkokatolla varmistat ettei lainasi viitekorko nouse yli sovitun maksimitason. Korkokaton voit ottaa sekä vanhaan että uuteen lainaan.

Korkoputki

Vakautta viitekorkojen muutoksille ilman erillistä palkkiota

Korkoputki on uudenlainen korkosuojaustuote, jonka avulla varmistat että lainasi viitekorko pysyy tietyissä rajoissa, eikä nouse suojauksen voimassaoloaikana yli sovitun maksimitason. Korkoputken saat joko uuteen tai nykyiseen lainaan.

Lainaturva Plus

Turvaa elämän odottamattomiin tilanteisiin

Kätevä tapa varmistaa lainan takaisinmaksua sairauden, tapaturman, työttömyyden tai kuoleman varalta.

LyhennysJousto

LyhennysJouston saat uuteen tai vanhaan lainaan

Kun otat lainaasi Lyhennys Jouston, voit pienentää tai suurentaa lainasi lyhennyksiä tai jättää niitä väliin kysymättä meiltä.

OmaTakaus

OmaTakauksella omaan kotiin pienemmällä alkupääomalla

OmaTakauksella tarvitset vähemmän omaa rahaa asuntokaupan rahoittamiseksi, etkä välttämättä tarvitse muuta lisävakuutta asuntolainaasi.

Taloyhtiölaina omaksi

Tuntuuko taloyhtiölle maksamasi rahoitus- vastike liian suurelta?

Ota osuutesi taloyhtiön lainasta omiin nimiisi, niin saat juuri omaan talouteesi sopivan kuukausimaksun ja lisäksi verohyödyn.

Korkosuojaukset

Kiinteä korko

Kun lainassasi on kiinteä korko

Niin tiedät tarkasti lainasi maksuerät kiinteän jakson ajan.

Korkokatto

Älä anna asuntolainasi koron karata

Korkokatolla varmistat ettei lainasi viitekorko nouse yli sovitun maksimitason. Korkokaton voit ottaa sekä vanhaan että uuteen lainaan.

Korkoputki

Vakautta viitekorkojen muutoksille ilman erillistä palkkiota

Korkoputki on uudenlainen korkosuojaustuote, jonka avulla varmistat että lainasi viitekorko pysyy tietyissä rajoissa, eikä nouse suojauksen voimassaoloaikana yli sovitun maksimitason. Korkoputken saat joko uuteen tai nykyiseen lainaasi.

Neuvoja asumisesta

Man sitting thinking by house  

Asumisen turvaa korkosuojauksella

Oikeiden korkosuojaus- tuotteiden avulla taloutesi kestää silloinkin, kun markkinakorot muuttuvat merkittävästi.

Woman looking out of window  

Kaksi vaihtoehtoa ottaa lyhennys-vapaat

LyhennysJousto antaa vapautta lainan maksuun kuukausittain. Lyhennysvapaa pidemmälle jaksolle. Katso kumpi sopii sinulle!