ASP-tili on paras tapa säästää

Paras talletuskorko ja 7 muuta syytä säästää ASP-tilille

1. ASP-tilille maksetaan jopa 5 % korkoa

ASP-tilille maksetaan 1 % talletuskorkoa. Lisäksi saat viidelle ensimmäiselle vuodelle peräti 4 % lisäkoron. Se on enemmän kuin millään muulla talletustilillä. Korot ovat verovapaita. Edellytyksenä verovapaudelle ja lisäkorolle toki on, että säästöt käytetään asunnonhankintaan.

2. Saat valtion maksuttoman korkotuen 10 vuodeksi

Korkotuki suojaa sinua koron nousulta. Jos korkotaso nousisi, valtio maksaisi 70 % korosta, joka menee yli 3,8 %. Se saattaa olla arvaamattoman arvokas asia jonakin päivänä.

3. Saat valtion ilmaisen takauksen

Kun olet säästänyt 10 % asunnon hinnasta, et tarvitse lainallesi muita vakuuksia kuin asuntosi. Esimerkiksi vanhempiesi ei tarvitse taata ASP-lainaasi. Valtiontakaus koskee vain ASP-lainaa, ei mahdollista lisälainaa.

4. ASP-tilin voi avata 15–39 -vuotiaana 

Ikä ei ole este. Voit avata ASP-tilin jo 15-vuotiaana ja aloittaa säästämisen ensimmäisistä kesätyöansiosta. ASP-tilin avaaminen ei ole myöhäistä vielä 39-vuotiaanakaan, sillä lainan voit nostaa yli 40-vuotiaana.

5. Voit laittaa saamasi rahalahjat ASP-tilille 

Kun olet täyttänyt 18 vuotta, vanhempasi tai muut läheisesi voivat tukea asuntohankettasi. Jos olet saanut isompia rahalahjoituksia, ne kannattaa laittaa ASP-tilille 5 ensimmäisen säästövuoden aikana. Näin saat maksimaalisen lisäkoron ja hyödyt eniten. Huomaa, että alle 18-vuotiaana ASP-talletusten on oltava itse ansaittua tuloa.

6. Voit ostaa asunnon yksin tai vaikka avopuolison kanssa 

ASP-tilin avulla pääset kiinni omaan asuntoon jo 10 prosentin säästöillä. Voit ostaa asunnon yksin tai yhdessä jonkun kanssa – kunhan ostamasi osuus on vähintään 50 %. Molemmilla voi olla oma ASP-tili, johon säästetään ja lainan voi ottaa yhdessä tai erikseen.

7. Säästöaika on itsestäsi kiinni 

Säästöaika on minimissään 2 vuotta, joten voit päästä nopeastikin omaan kotiin. Edellytys on, että talletat tilille rahaa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150–3000 euroa kerrallaan ja saat säästettyä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Varsinaista maksimisäästöaikaa ei ole, joten voit avata ASP-tilin vaikka heti 15 vuotta täytettyäsi ja säästää pikkuhiljaa.

8. Säästyt varainsiirtoverolta 

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joka on 2–4 % asunnon hinnasta. Esimerkiksi 100 000 euron kerrostaloasunnossa säästät 2000 euroa. Tämä koskee muitakin ensiasunnon ostajia, ei vain ASP-säästäjiä. Tarkista verottajan sivuilta, että täytät edellytykset. 

Avaa ASP-tili, se ei maksa mitään.