Asunnon vaihtaja

couple by apartment house 

Kun on aika vaihtaa asuntoa

Hae asuntolainaa verkkopankissa
Avautuu uuteen ikkunaan
Uuteen kotiin Korko ja lyhennykset Korkosuojaukset Vakuudet Turvaa Uuteen kotiin

Kun on aika vaihtaa asuntoa, ensimmäisenen ajatus on ehkä tulevan kodin sijainti ja huoneiden lukumäärä, oma parveke tai piha. Sopivaa hintahaarukkaa ja sen myötä asuntolainaa mietitään seuraavaksi.

Sinulle sopiva laina

Asuntolaina myönnetään tulojesi, menojesi ja lainan vakuuksien mukaan. Kun asuntolaina on mitoitettu maksukykysi mukaan, jää varaa elämiseen  - parhaassa tapauksessa voit laittaa sinulle sopivan summan myös säästöön.

Vinkkejä asuntolainaa pohtivalle:

 1. Lainasumma maksukyvyn mukaan
 2. Huomioi korkojen nousun mahdollisuus
 3. Lyhennystapa vaikuttaa lainasi kokonaiskustannuksiin

Tartu tilaisuuteen

Kun se oikea osuu kohdalle, on syytä toimia ripeästi. Autamme mielellämme löytämään sinulle sopivimman ratkaisun asuntolaina-asioissa.

Korko ja lyhennykset

Asuntolainaa lyhennetään yleensä kuukausittain. Lainanlyhennyksen lisäksi maksetaan korkoa, joka muodostuu valitsemastasi viitekorosta ja marginaalista.

 Asuntolainan viitekorkovaihtoehdot ovat:

 • Euribor 12kk
 • Nordea Prime
 • Kiinteä korko 3v, 5v, 10v ja 15v (määräytyy lainan nostohetkellä)

Voit lyhentää asuntolainaasi monella tapaa: annuiteetilla, tasalyhennyksin tai kiintein tasaerin. Lyhennystavan valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluatko kuukausierän pysyvän aina samansuuruisena vai onko sinulle tärkeää maksaa laina tietyssä ajassa kokonaan pois.

Annuiteetti, jos haluat tietää laina-aikasi tarkalleen

Kun valitset lyhennystavaksi annuiteetin, laina-aikasi ei muutu, mutta kuukausittainen maksuerä vaihtelee viitekoron mukaan. Lyhennys ja korko ovat aluksi yhtä suuria. Lyhennyksen osuus lainasta kasvaa laina-ajan myötä.

Tasalyhennys, jos haluat saada lainanmaksun nopeasti vauhtiin

Kun valitset lyhennystavaksi tasalyhennyksen, lainanlyhennyksesi osuus asuntolainasta pysyy samansuuruisena. Ajan kuluessa koron euromäärä pienenee samalla, kun lainan pääoma pienenee. Kuukausittainen maksuerä muuttuu viitekoron mukaan.

Kiinteä tasaerä, jos haluat, että lainasi kuukausierä on aina samansuuruinen

Kun valitset lyhennystavaksi kiinteän tasaerän, kaikki takaisinmaksuerät ovat yhtä suuria. Korkotaso vaikuttaa lyhennystahtiisi: jos viitekorko nousee, laina-aika pitenee; jos viitekorko laskee, laina-aika lyhenee.

Joustoa lainan lyhennyksiin - LyhennysJousto

LyhennysJouston saat uuteen tai nykyiseen lainaan. Kun otat lainaasi LyhennysJouston, voit pienentää tai suurentaa lainasi lyhennyksiä tai jättää niitä väliin kysymättä meiltä. Maksat kuitenkin aina vähintään korot.

LyhennysJousto -sopimus on tehtävä konttorissa ja sen jälkeen voit itse muuttaa lainasi maksuerää verkkopankissa etukäteen sopimissamme rajoissa. Voit saada LyhennysJoustoa yleensä enintään 10 prosenttia lainasi määrästä.

LyhennysJoustoa ei voi liittää ASP-lainaan.

Kevennä kulujasi lyhennysvapaalla

Lyhennysvapaasta sinun on sovittava etukäteen pankin kanssa esimerkiksi lähettämällä hakemuksen verkkopankin kautta. Lyhennysvapaalta ajalta maksat vain korot, et lyhennä lainaa. Tämä pidentää laina-aikaasi tai suurentaa tulevia lyhennyksiä. Maksuohjelman muutoksesta perimme hinnaston mukaisen palkkion.

Korkosuojaukset

Korkoputki

Vakautta viitekorkojen muutoksille ilman erillistä palkkiota

Korkoputki on uudenlainen korkosuojaustuote, jonka avulla varmistat että lainasi viitekorko pysyy tietyissä rajoissa, eikä nouse suojauksen voimassaoloaikana yli sovitun maksimitason. Korkoputken saat joko uuteen tai nykyiseen lainaan.

Korkokatto

Älä anna asuntolainasi koron karata

Korkokatolla varmistat ettei lainasi viitekorko nouse yli sovitun maksimitason. Korkokaton voit ottaa sekä vanhaan että uuteen lainaan.

Kiinteä korko

Kun lainassasi on kiinteä korko

Niin tiedät tarkasti lainasi maksuerät kiinteän jakson ajan.

Vakuudet

Vakuudet turvaavat lainan takaisinmaksun pankille. Yleensä asunnon vakuusarvo on 75 % asunnon arvosta.

Lainan loppuosalle voit tarvita muuta vakuutta:

 • Puuttuvalle osalle (enintään 20 %) voit ostaa esimerkiksi OmaTakauksen. Lisäksi tarvitset omia säästöjä tai muuta vakuutta loppuosalle.
 • Valtion osatakauksen voit ostaa enintään 10 prosentille, joten valtion osatakauksen lisäksi tarvitset muuta vakuutta tai omaa rahaa.
 • OmaTakauksen ja valtion osatakauksen hinta määräytyy takauksen määrän mukaan. Käyttäessäsi asunnon hankintaan omaa rahaa, on tarvittavan lisätakauksen määrä pienempi ja hinta alhaisempi. 
 • Muita lisävakuuksia ovat esimerkiksi kiinteistöt, huoneistot, arvopaperit ja muu helposti rahaksi muutettava omaisuus. Myös henkilötakaus on joissakin tapauksissa mahdollinen.
Turvaa

Turvaa lainasi takaisin maksuun  - Nordea Lainaturva Plus

Entäpä jos kaikki ei menekään suunnitelman mukaan? Nordea Lainaturva Plus on lainaan liitettävä vakuutus, joka voi auttaa lainan takaisinmaksun hoitamisessa ja antaa aikaa järjestellä asioita silloin, kun elämäntilanne tai tulot muuttuvat yllättäen.

Nordea Lainaturva Plus

 • Vakuuttaa työttömyyden ja tilapäisen työkyvyttömyyden (sairausloman), vakavan sairauden, tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan tai pysyvän työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta.
 • Turvaa omaa ja läheisten tulevaisuutta
 • Tarjotaan 18-59-vuotiaille

Lainaturvan myöntää Nordea Henkivakuutus Suomi Oy ja AXA,


Vakuuta uusi kotisi - Nordea If Kotivakuutus

Nordea If Kotivakuutus auttaa arjen yllätyksissä kotona ja mökillä. Saat aina sopivan kokonaisuuden ja oikein mitoitettua turvaa vahinkojen varalle. 

Nordea If Kotivakuutus

 • Kattaa kaiken mitä pitääkin, etkä maksa turhasta.
 • Voimassa myös muuttojesi aikana ja matkoilla kaikkialla maailmassa.

Kotivakuutuksen yhteydessä voit vakuuttaa myös lemmikkisi sairauden tai tapaturman varalta.

Neuvoja asumisesta

Man sitting thinking by house  

Asumisen turvaa korkosuojauksella

Oikeiden korkosuojaus- tuotteiden avulla taloutesi kestää silloinkin, kun markkinakorot muuttuvat merkittävästi.

Woman looking out of window  

Kaksi vaihtoehtoa ottaa lyhennys-vapaat

LyhennysJousto antaa vapautta lainan maksuun kuukausittain. Lyhennysvapaa pidemmälle jaksolle. Katso kumpi sopii sinulle!