Kysy Novalta Avautuu uuteen ikkunaan

Näin teet tarjouksen asunto-osakkeesta

Suullinen tarjous on sitova

Sinun kannattaa muistaa, että asunto-osakekaupassa myös suullinen tarjous on sitova. Tarjous on kuitenkin aina syytä tehdä kirjallisesti. Jos asunto on myynnissä välittäjän kautta, voit laatia tarjouksen yhdessä välittäjän kanssa. Ole huolellinen, jotta et esimerkiksi menetä käsirahaa.

Muistilista tarjousta varten

Millainen tarjous?

Jos asunto on ollut pidempään myynnissä, voit rohkeasti tarjota alle pyyntihinnan. Myyjä voi aina antaa vastatarjouksen. Jos taas asunnolla on kysyntää ja hintalaatusuhde on kohdallaan, se voi mennä täydellä hinnalla tai jopa sen yli.

Älä hätiköi, ole tarvittaessa nopea

Puntaroi tarkasti ja säilytä suhteellisuudentajusi, jotta et ylitä budjettiasi. Mutta ole tarvittaessa nopea päätöksissäsi, jos huomaat tässä olevan tilaisuutesi. Kannattaa hankkia lainalupaus etukäteen pankin kanssa.

Täytä tarjous huolellisesti

Tarkista tarjouksen tiedot ennen kuin allekirjoitat sen. Katso, että summat, päivämäärät ja henkilötietosi ovat oikein. Kun teet ostotarjouksen, kannattaa tarjouksen voimassaoloaika pitää lyhyenä.

Käsiraha ennen kaupantekoa

Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, ostotarjous vahvistetaan käsirahalla. Summa on enintään 4 % kauppahinnasta. Jos myyjä peruuttaa, hän joutuu maksamaan hyvitystä. Jos itse perut kaupat, voit menettää osan käsirahasta.

Käsirahan maksaisesta ja ehdoista kanttaa sopia kirjallisesti. Ehtona voi esimerkiksi olla, että käsiraha palautetaan, mikäli pankki ei jostain syystä myönnäkään lainaa tai jos kuntotarkastuksessa ilmenee esimerkiksi kosteusvaurio, mikä johtaa kaupasta vetäytymiseen. Huomaa, että kiinteistökauppaa koskevat eri säädökset kuin asunto-osakekauppaa.