Kesäkuun markkinakatsaus: Synkistely voi tulla kalliiksi

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Viime aikoina sijoitustalot ympäri maailman ovat laskeneet osakemarkkinasuosituksiaan. Maaperä on nyt otollista synkistelylle osakemarkkinoiden nousun jatkuttua jo historiallisen pitkään finanssikriisin jälkeen. Sijoitusneuvojat ovat suositelleet osakkeita yhdessä kuorossa viime vuosina, mutta nyt tunnelmat ovat kääntyneet. Brexit-pohdinnat, Fedin koronnosto ja Kiinan kasvupelot ovat saaneet sijoittajat ja sijoitusneuvojat hermostuneiksi.

Markkinakonsensus varoittelevampi 

Viime viikolla paljon seuratussa yhdysvaltalaisessa AAII-sijoittajakyselyssä epätietoisten sijoittajien määrä nousi kaikkien aikojen huippuunsa. Tällä hetkellä konsensus‐suositus myös sijoitusneuvojien keskuudessa on osakkeiden peruspainotus. Osakkeiden alipainottajiakin on liikenteessä ylipaino‐suosituksia enemmän. Onko sijoittajan nyt syytä huolestua osakemarkkinoiden näkymistä, kun asiantuntijat ovat siirtyneet varoittelukannalle?

Varoittelu estää romahduksia 

Kun katsotaan historiaa, niin osakemarkkinoiden romahdukset harvoin tapahtuvat silloin, kun niistä laajasti varoitellaan. Jos kaikki varoittelevat markkinalaskusta, ovat sijoittajat jo varautuneet siihen. Isot markkinaliikkeet tulevat aina yllätyksistä, ja jos huonoihin uutisiin on varauduttu, ne eivät enää ole yllätyksiä. Siten varovainen tunnelma jo itsessään estää kurssilaskua.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan sijoittajat ovat viime vuosikymmeninä odottaneet osakemarkkinoiden romahtavan seuraavan puolen vuoden aikana keskimäärin 19 prosentin todennäköisyydellä. Todellisuudessa yli kymmenen prosentin päivälaskuja on tapahtunut kaksi kertaa historiassa. Sijoittajilla on siten taipumus voimakkaasti yliarvioida kriisien todennäköisyyksiä.

Hermoilua, muttei romahdusta

Osakkeiden viime viikon vahva vire oli hyvä esimerkki siitä, että kun on varauduttu vain huonoihin uutisiin, keskinkertainenkin uutisvirta riittää houkuttelemaan rahaa osakkeisiin. Varsinkin nollakorkoympäristössä käteiskassa täytyy ennen pitkää laittaa töihin. Sijoittaja haluaa rahoilleen tuottoa, jota ei turvasatamissa ole tarjolla. Markkinaromahduksen odottelijoiden hermot yleensä pettävät ennen kuin romahdus tulee.

Odotamme markkinahermoilun jatkuvan, kun sijoittajat tasapainottelevat pelkojen ja tuotonmetsästyksen välillä. Pelot pysyvästä markkinalaskusta ovat kuitenkin liioiteltuja. Sijoittajien synkistely voikin jatkossa tukea markkinoita. 

graafi_1_062016

graafi_2_062016

30.5.2016

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Opens new window