Välmående och bättre försäkringsskydd med motion

Ovanför havsytan känns det spännande och hjärtat bankar, men när man sjunker under ytan jämnas andningen ut och en lugnande känsla sprider sig i kroppen. Nina Oja dyker i jättemantornas tvättställe i Indonesien och väntar. Om en liten stund svävar de majestätiska havsdjuren mot en i kö. 

Detta dykningsminne har stannat kvar, liksom den skyhöga farten som kändes i magen i den snöiga backen, där förskolebarnet Nina lärde sig åka slalom av sin pappa. 

– Förutom de oförglömliga minnena innebär motion för mig avslappning mitt i vardagen, omsorg om den egna hälsan och orken samt god energi i en trevlig hobbygrupp. Olika grenar ger olika känslor: ansträngningen under ett pass på gymmet gör kroppen lugn och nöjd, vid badmintonträning och segling ger däremot den roliga träningsgruppen glädje. 

Oja, som är produktchef för välmåendeförmånen Nordea MyLife, vet hur mycket motion påverkar välmåendet, humöret och den allmänna hälsan. 

Nina Oja I bild: Nina Oja, produktchef för välmåendeförmånen Nordea MyLife

Enligt UKK-institutet, den finländska forsknings- och expertinstansen inom området hälsofrämjande motion, ger motion hälsoeffekter när vi rör oss aktivt i minst 2,5 timmar i veckan. På detta baseras också den avgiftsfria välmåendeförmånen i Nordea MyLife-personförsäkringen som uppmuntrar till regelbunden motion och i bästa fall kan höja försäkringsskyddet med till och med 25 procent.

– Redan en halvtimme vilken som helst aktiv och pulshöjande motion om dagen höjer försäkringsskyddet med 15 procent. Om du väljer ett ersättningsbelopp på 50 000 euro för din försäkring höjs ersättningen till 57 500 euro. Du behöver alltså inte vara superidrottare för att också få ekonomisk nytta av motion, utöver ett gott humör och bättre hälsa. 

Mer motion ger mer nytta

Välmåendeförmånen i Nordeas personförsäkring är direkt kopplad till försäkringen, och ingen motsvarande förmån fås någon annanstans i Finland. 

– Motion påverkar välmåendet på ett omfattande sätt och förebygger sjukdomar. Aktivitet är en god och ansvarsfull gärning för dig själv, men också för dina närstående. Om du råkar ut för en sjukdom, olycka eller en annan tråkig händelse medför personförsäkringen ytterligare skydd till ekonomin, berättar Oja. 

Den som använder förmånen får aktivitetspoäng utifrån hur länge och intensivt man motionerar. Det finns två nivåer: vardagsmotionär och aktiv motionär. Aktiviteten övervakas med hjälp av en telefonapp. 

– Vetskapen om mängden motion ger mer inspiration. Många som använt förmånen har berättat att de gärna gör sin joggingrunda längre för att uppnå dagens mål eller stiga till följande aktivitetsnivå. 

Lite egen tid och gott humör 

Om det känns svårt att göra motion till en regelbunden vana lönar det sig att hitta det egna incitamentet för att börja och fortsätta motionera. Alla medel som stöder detta är till nytta: för många ger välmåendeförmånens nivåer tydliga mål för deras motion. 

Andra drivkrafter för motionen kan till exempel vara en stund för sig själv, avspänning, gemensam tid eller inlärning av en viss färdighet. Istället för att börja med en ny gren kan man lika väl få glädje av till exempel att jogga eller rasta hunden. 

– Det är viktigt att hitta en gren som passar en själv, och som ger ett gott humör och inspirerar. När det är roligt att motionera är det inte ett nödvändigt ont utan en härlig del av vardagen som man väntar på. 

Välmåendeförmånen i ett nötskal

  • Välmåendeförmånen i Nordea MyLife-försäkringen belönar aktiva motionärer med ett högre försäkringsskydd. 
  • Höjningen av försäkringsskyddet fastställs utifrån dina motionsuppgifter. Motionens längd och intensitet konverteras till aktivitetspoäng, vars medelvärde fastställer din aktivitetsnivå.
  • Redan en halvtimme rask motion om dagen höjer ditt försäkringsskydd med 15 %. Med en timmes aktiv motion om dagen får du ett 25 % högre försäkringsskydd.
  • Du får tillgång till appen MyLife med vilken du följer upp din aktivitetsnivå och dess inverkan på ditt försäkringsskydd. Till appen kan du också koppla apparater som mäter aktivitet, såsom sportklockor.

Läs mer om MyLife välmåendeförmånen

Pigg på ett bättre försäkringsskydd?

Teckna försäkringen MyLife

Ninas 3 tips för att börja motionera och upprätthålla vanan

1. Ensam eller tillsammans?

När du är ensam på gymmet eller på en joggingrunda kan du koncentrera dig på dig själv, koppla av och glömma allt som bekymrar dig. För andra är socialitet och att träffa vänner en stor motiverande faktor och en stor del av träningsglädjen.  

2. Ge inte upp, men var barmhärtig

Testa dig fram tills du hittar din egen grej. Om grenen inte känns som din grej den första gången, ge den en ny chans. Efter den första stelheten kan grenen börja kännas bra. Man måste inte gilla alla grenar, och det finns inte bara ett rätt sätt att motionera. Man behöver inte heller alltid överträffa sig själv, göra ett personligt rekord eller ens gå på träningar. Tillräcklig vila och återhämtning är också en del av välmåendet. 

3. Stimulans i vardagen

Välj en gren som du inte bara utför av pliktkänsla. Det är lättare att inkludera motion i vardagen, även mitt i brådskan och tröttheten, när man vet att den ger gott humör, energi, likasinnat sällskap eller en ny färdighet. 

Mer information

Du kan ansöka om försäkringen om du är 18–63 år gammal och bor i Finland.

Försäkringsskyddet i Nordea MyLife beviljas av Nordea Livförsäkring Finland Ab eller Nordea Försäkring Finland Ab vars ombud är Nordea Bank Abp.