Kansainvälinen sijoitusstrategia

Huhtikuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Vankkaa kasvua

Kansainvälisten osakkeiden vahva kehitys jatkui maaliskuussa talousnäkymien piristymisen ja vankan tuloskehityksen tuella. Joukkolainakorot heiluivat keskuspankkien kommenttien perässä. Kurssinousun myötä sijoittajien tunnelmat ovat intoutuneet myönteisiksi ja arvostuskertoimet nousseet hieman pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolelle. Kokonaisuutena tarkastellen uskomme osakkeiden kuitenkin tuottavan parhaiten ja pidämme ne siksi ylipainossa suosituksissamme.

Kasvua laajemmalla rintamalla

Maailmantalouden kasvu saattaa tänä vuonna hyvinkin päästä karkeasti viime vuoden lukuihin. Toisaalta Yhdysvaltain talouden yllättävän vahva kehitys maltillistuu hieman ja Kiinassakin kasvu hidastunee aavistuksen viime vuoden vauhdista. Kiinan korkea kasvutavoite kuitenkin viittaa siihen, että hidastuminen jää hyvin maltilliseksi. Toisaalla Euroopan odotetaan jättävän tänä vuonna taantuman taakseen ja myös vanhan mantereen kasvu alkaa elpyä vuoden toisella puoliskolla. Länsimaissa palkkatulot ovat alkaneet kasvaa yleistä hintatason nousua nopeammin, mikä tukee kulutusta ja talouskasvua. Yhdysvalloissa tämä kehitys alkoi hieman aikaisemmin kuin Euroopassa, mikä osaltaan selittää alueiden eritahtista elpymistä.

Aloittain tarkasteltuna palvelualojen hyvä kehitys luultavasti jatkuu, joskin jonkin verran viime vuotta vaisumpana. Teollisuudessa taas varastojen tyhjentäminen alkaa olla takanapäin, minkä seurauksena kysyntä alkaa vähitellen elpyä. Investointinäkymät ovat kansainvälisesti tarkastellen hyvät toimitusketjujen kotiuttamisen, sirutehdasinvestointien sekä vihreän tuotannon investointien myötä. Tämä kokonaisuus viittaisikin ennen pitkää reippaampaankin elpymiseen teollisuuden puolella.

Korkoja lasketaan tänä vuonna

Viime vuoden lopulla rahapolitiikassa tapahtui merkittävä muutos. Keskustelu siitä, tarvitseeko korkoja vielä nostaa, muuttui melko nopeaan tahtiin keskusteluksi siitä, milloin niitä pitäisi laskea ja mihin tahtiin. Tämän muutoksen seurauksena markkinat intoutuivat parhaimmillaan hinnoittelemaan seitsemää koronlaskua tälle vuodelle sekä Yhdysvaltain Fediltä että Euroopan keskuspankilta. Tämä yltiöpäinen innostus on nyt muuttunut realistisemmaksi muutaman koronlaskun hinnoitteluksi.

Sijoittajan näkökulmasta odotettavissa olevien koronlaskujen lukumäärän sijaan kiinnostavampi kehityskulku on se, että rahapoliittisen keskustelun suunnanmuutos myös katkaisi pörssikurssien ja korkojen välisen viime vuosien kohtalonyhteyden kuin seinään. Tänä vuonna korot ovat jälleen nousseet talousnäkymien elpyessä ja laskeneet niiden heikentyessä. Kun osakekurssit tekevät samoin, osakkeiden ja joukkolainojen välinen hajautushyöty paranee ja näihin omaisuuslajeihin sijoittavien salkkujen, kuten vaikkapa yhdistelmärahastojen, tuottokehitys tasaantuu.

Vankkaa tuloskasvua

Yritysten tulokset kääntyivät Yhdysvalloissa kasvuun jo viime vuoden lopulla. Japanissa kasvu on viime vuodet jatkunut kohtuullisena. Euroopassa sen sijaan teollisuuden heikkous painoi viime vuonna tulokset edellisvuoden tason alle, mutta tämän vuoden jälkipuoliskolla nähdään talouden tapaan käänne parempaan. Tämän lisäksi kehittyvillä markkinoilla tulosten odotetaan kirivän tänä vuonna ripeämpään nousuun pitkälti puolijohdevalmisteiden kysynnän voimakkaalla nousukäänteellä. Tälle taas tärkeimpiä selityksiä ovat puolijohteiden oman minisuhdanteen reippaan käänteen lisäksi tekoälyinnon aikaansaama mikrosirujen kysynnän ripeä kasvu. Myös monissa teollisuustuotteissa käytetään tätä nykyä erinäisiä mikrosiruja ja puolijohteita, joten niidenkin kysynnän elpyminen näkyy myös tällä toimialalla.

Vaikka viime vuosi – ja sitä edellinenkin energia-alaa lukuun ottamatta – jäi kansainvälisesti tuloskasvun osalta heikoksi, tälle vuodelle ennakoidaan toistaiseksi melko tavanomaista, noin kahdeksan prosentin tuloskasvua. Tyypillisesti kuitenkin heikkoja vuosia seuraa keskimääräistä paremmat vuodet. Kun tähän päälle lisätään palkkapaineiden hiipuminen, yritysjohtajien luottamuksen elpyminen ja ylipäätään talousnäkymien tasaantuminen, ei olisi kovin yllättävää, jos yritysten tuloskasvu ponnistaisi nykyodotuksia hieman reippaammaksi. 

Arvostus kohonnut keskiarvon ylle

Odotuksia reippaampi tuloskasvu toki on jo osittain markkinoilla hinnoissakin, mutta ei kuitenkaan siinä määrin, että tämä hinnoittelu estäisi kurssinousua, mikäli kasvu pitää pintansa. Kansainvälisesti osakkeiden arvostus on jonkin verran pitkän aikavälin keskiarvonsa yläpuolella. Tämä on kuitenkin pitkälti Yhdysvaltain markkinoiden aikaansaamaa. Amerikkalaisyritysten kannattavuus on parantunut viime vuosina, mikä taas nostaa pitkän aikavälin tuloskasvunäkymiä. Lisäksi tyypillisesti korkean arvostustason teknologia-alojen osuus koko Yhdysvaltain pörssistä on niin ikään kasvanut. Näiden tekijöiden takia tavanomaista korkeampi arvostus Yhdysvalloissa on perusteltu, joskin nykytasoilta olisi nähdäksemme jonkin verran varaa myös tulla alaspäin. Joukkolainoihin verrattuna osakkeiden tuottonäkymät ovat tästä huolimatta eurooppalaisessa tarkastelussa yhä normaalia paremmat. 

Arvostuksen ohella myös sijoittajien tunnelmat ovat intoutuneet melko myönteisiksi. Yksityissijoittajat uskovat kurssinousun jatkoon ja ammattilaisetkin ovat laittaneet enenevissä määrin rahaa likoon osakemarkkinoille. Tällainen tilanne kasvattaa jonkin verran pienen, lyhytaikaisen takapakin riskiä osakemarkkinoilla. Tällaiselta voidaan kuitenkin hyvin välttyä esimerkiksi odotuksia pirteämpien talouslukujen tai vankan tuloskasvun tuella, kuten tänä vuonna on nähty..

Osakealueet peruspainossa, teollisuus ylipainossa

Pidämme suosituksissamme peruspainon osakealueiden välillä. Mielestämme jokaisen alueen kohdalla on hyviä ja huonoja puolia, jotka ovat melko hyvin tasapainossa. Pidämmekin tässä tilanteessa viisaampana hakea lisätuottoja osakkeiden ja korkosijoitusten välillä tai toimialoista. Toimialasuosituksissamme pidämme teollisuustuotteet ja -palvelut ylipainossa. Teollisuustuotannon elpyminen parantaa alan kasvunäkymiä luultavimmin enemmän kuin tällä hetkellä odotetaan. Arvostus on jonkin verran noussut, muttei vielä nähdäksemme liiaksi. Päivittäistavarat taas jatkavat alipainossa alan verraten vaisujen kasvunäkymien takia. Lisäksi korkea korkotaso vähentää defensiivisten alojen houkuttelevuutta sijoittajien silmissä, sillä melko houkuttelevia tuottoja saa pienemmälläkin riskillä.

Houkuttelevia korkoja tarjolla

Korkotasot ovat kautta linjan houkuttelevia. Sijoittajan onkin tässä tilanteessa hyvä pitää huoli siitä, että pitkän nollakorkojakson jälkeen myös joukkolainasijoitukset ovat löytäneet tiensä sijoitussalkkuun. Erityisesti vakavaraisten yritysten lainoilla on mielestämme hyvät edellytykset tuottaa melko matalista luottoriskimarginaaleista huolimatta, sillä elpyvä talousnäkymä luultavimmin pitää nämä marginaalit jatkossakin matalina, ja sijoittaja pääsee nauttimaan pienestä lisätuotosta melko maltillisella riskillä. Valtionlainat jatkavat alipainossa.

Sijoittajan viikkoraportti: Vahva nousukuukausi | Nordea Pankki 7.8.2023

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Heinäkuu toi helteitä kansainvälisille osakemarkkinoille, vaikka Helsingin pörssissä onkin ollut sateisempaa. Ovatko sijoittajat menneet jo asioiden edelle, vai ovatko näkymät todella parantuneet näin paljon? Miten sijoittajan kannattaa tässä tilanteessa toimia?