Hyvin suunnitellen saat säästöistä enemmän irti

Onko sinulla laiskaa rahaa? Huolehdi siitä, että sijoitat rahasi siten, että saat mahdollisuuden parempaan tuottoon pitkällä aikavälillä. Kokeile laskimella, kuinka sijoitusaika ja tuotto vaikuttavat loppusummaan.

Jos olet sijoittajana varovainen, etkä halua riskeerata säästöjäsi, joudut hyväksymään maltillisen tuotto-odotuksen, esimerkiksi  kaksi prosenttia.

Jos taas et menetä yöuniasi hurjassakaan turbulenssissa, voit havitella korkeaa tuottoa ja tuotto-odotuksesi voi olla jopa yli kuuden prosentin.

Yleensä korkea tuotto tarkoittaa korkeaa riskiä. Annetut tuottoesimerkit ovat pitkällä aikavälillä keskimääräisiä ja käytännössä vuotuinen tuotto voi vaihdella.

Laskelmassa ei ole otettu huomioon inflaatiota eikä mahdollisten kulujen vaikutusta lopputulokseen. Laskelma perustuu kiinteään vuotuiseen tuottoon. Tuotto ei ole taattu. Muistathan, että sijoitusten arvo voi laskea, eikä ole varmaa, että saat takaisin koko sijoitetun pääoman. 

Keskustele kanssamme Tuotto-odotus ja riski Keskustele kanssamme

Varaa aika niin keskustellaan raha-asioistasi

Kartoitamme tarpeesi ja löydämme yhdessä sinulle sopivan suunnitelman niin lyhyen kuin pitkän ajan tavoitteisiisi. 

Keskusteluaiheita ovat esimerkiksi

  • varakassa lyhyen ajan rahantarpeille
  • kertyneiden säästöjen sijoittaminen
  • eläkeajan tulotason varmistaminen
  • sijoitukset lapsille ja lapsenlapsille.

Lue lisää säästämisen ja sijoittamisen suunnitelmasta

Tuotto-odotus ja riski

Tuotto-odotus ja riski

Tuotto-odotus ja riski ovat keskeisiä käsitteitä sijoittamisessa. Riskin ottamisen tavoitteena on kasvattaa tuottoa. Kyse on siitä, kuinka suuren riskin olet valmis ottamaan, jotta saisit haluamasi tuoton.

Pitkällä aikavälillä markkinoiden tuotto-odotus ja riski ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Mitä suurempi tuotto-odotus, sen suurempi riski. Monille meistä riski tarkoittaa huolta siitä, että sijoitus menettää arvoaan.

Eri markkinoilla ja eri sijoituksissa arvojen vaihtelu on erilaista. Esimerkiksi Venäjän osakemarkkinoilla arvonvaihtelu on suurta, mutta suomalaisella lyhyen koron rahastolla arvonmuutokset ovat paljon pienempiä. Sijoitusten vuotuiset tuotot voivat siis poiketa toisistaan huomattavasti, mutta pitkällä aikavälillä markkinoiden laskut ja nousut tasaavat toisiaan.

Lue artikkeli Sijoitusriskien hallinnan ABC